Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 23°C Még több cikk.

A konklávéról készül rendelkezni XVI. Benedek

XVI. Benedek február 28-i lemondása előtt a konklávé szabályairól rendelkezhetne.
A pápaválasztó konklávé esetleges korábbi időzítésére utalt szerdán Federico Lombardi szentszéki szóvivő, bejelentve, hogy XVI. Benedek február 28-i lemondása előtt a konklávé szabályairól rendelkezhetne.

Az egyházfő "azt mérlegeli, hogy a következő napokban, még az apostoli szék megüresedése előtt, motu proprio, vagyis saját kezdeményezésére intézkedést bocsát ki a konklávéra vonatkozó rendelkezések pontosításáról" - fogalmazott Lombardi.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a pápai intézkedés a konklávé korábbi összehívására vonatkozik-e, Lombardi úgy válaszolt, nem tudja, hogy a pápa "szükségesnek tartja-e a konklávé kezdeti időpontjára vonatkozó pontosítást".

Az olasz sajtó azonban máris a konklávé korábbi kezdetéről ír.

A pápaválasztás szabályai szerint a 80 évnél fiatalabb, pápaválasztó bíborosok ülését az apostoli szék megüresedésétől számított 15-20 napon belül kell összehívni.

"Ha a pápa február 28-i búcsúztatására a bíborosok már mindannyian Rómában lesznek, felesleges tovább várni, akár rögtön az apostoli szék megüresedése után meg lehet kezdeni a konklávét" - hangoztatta az újságíróknak a konklávé-szakértőként ismert Ambrogio Piazzoni, a Vatikáni Könyvtár alprefektusa. Hozzátette, hogy a II. János Pál által 1996-ban kiadott, a konklávé reformját tartalmazó Universi Dominici Gregis (Az Úr egész nyájának pásztora) apostoli rendelkezés szerint a 15-20 napos határidő módosítható.

"Erről azonban XVI. Benedeknek kell döntenie. Egészen február 28-án este 19 óra 59 percig van rá ideje" - fogalmazott Piazzoni.

A konklávé gyorsított összehívása XVI. Benedek lemondásának február 11-i bejelentése óta napirenden szerepel. Mivel új egyházfőt nem elődje halála miatt kell választani, és ezért nem kell figyelembe venni a temetést és a gyász időszakát sem, a bíborosok a megszokottnál korábban bevonulhatnának a Sixtus-kápolnába. Ez abban is segíthetne, hogy már a húsvéti nagyhét előtt megválasszák XVI. Benedek utódját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áldozatok: Ne legyen pápa, aki el akarta titkolni a pedofilbotrányt!

Az áldozatok képviselői szerint viszont távol kellene tartani az eljárástól azokat a bíborosokat,… Tovább olvasom