Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

A klóros amerikai csirkék importját ellenzi az EU

EU - Az Európai Unió 27 tagállamából 26 ellenzi, hogy felfüggesszék a klóroldattal kezelt amerikai csirkehús importjának tilalmát, ahogyan azt a Bizottság egy hete javasolta. Ez derült ki a tagállamok állat-egészségügyi szakértőinek hétfő-keddi brüsszeli tanácskozásán.
A 27 tagország közül egyedül Nagy-Britannia tartózkodott a szakértői megbeszélésen, az összes többi tagállam képviselője egyértelműen ellenezte a Bizottság javaslatát. A kérdés a mezőgazdasági miniszterek tanácskozása elé kerül majd. A Bizottság előtte - egy szóvivője szerint - elemezni fogja a szakértői értekezlet véleményét. Az Európai Parlament zöldjei azonnal azt sürgették, hogy a Bizottság ejtse az amerikai klóros csirke importtilalmának felfüggesztését. A tilalom 1997 óta van érvényben. "Az emberi fogyasztásra szánt csirkehús klóros tisztítása elfogadhatatlan az EU-ban, és nem kap többséget sem az Európai Parlamentben, sem a tagállamokban" - jelentette ki Monica Frassoni, a Zöldek egyik társelnöke.

Az Egyesült Államokban klórvegyülettel illetve három másik vegyszerrel fertőtlenítik a csirkehúst a szalmonella és más baktériumok ellen. Az Európai Unióban ezzel szemben a tojásból való kikeléstől kezdve az egész tenyésztés során igyekeznek eleve megelőzni a bakteriális fertőzést. A klóros csirke kérdésében hosszú ideje van feszültség az EU és az Egyesült Államok között. Günter Verheugen, az EU ipari ügyekben illetékes német biztosa régóta küzd az importtilalom feloldásáért, amivel nemcsak az egyes tagállamok körében, hanem a Bizottságon belül is ellenérzéseket keltett.

Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság legújabb szakvéleménye szerint az a négy fertőtlenítőszer, amelyet az Egyesült Államokban használnak a csirkehús kezelésére, nem jelent egészségi kockázatot.

Olvasóink írták

  • 1. OSZIROZSAK 2008. június 04. 18:48
    „aEGYEK MEG AZ AMARIKAIAK KLOROS HUSU ALLATAIKAT !!!! MERGEZZEK SAJAT ORSZAGUKAT !!! NE MINKET !!! VAN OTT EPPEN ELEG SZEDETT-VEDETT EMBER !!!! PERSZE AZ EU-S ELELMISZEREKRE KEMENY ADOT VETNEK KI !!!! EG ES FOLD AMIT AZ AMARIKAIAK GYARTANAK ES AZ EUROPAIAK !!!!! AZ EUROPAIS ELELMISZEREK SOKKAL FINOMABBAK ( HAGYOMANYOKON ALAPULO RECEPTEKBOL KESZUL ). NAGYON KEVES GENEZZETT ELELMISZEREK VANNAK. HOLLANDIA TELE VAN KIVETELESSEN ! SZERINTEM ARULJAK AZ INDIAIKNAK OK UGYIS SOKAN VANNAK !!!! HAGY HULLJON A FERGE !!!! NE MINKET MERGEZZENEK !!!! AZOK VANNAN TOBB MINT 1 BILLIOAN !!! OLYANOK MINT A CIGANYOK !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peru védelemben részesíti az elszigetelt törzseket

Peru - A brazil határ közelében a helyi hatóságok elhatározták, hogy védelemben részesítik az őskori… Tovább olvasom