Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

A KGB ölette meg John Fitzgerald Kennedyt?

A KGB titkos ügynökeként gyilkolta meg 1963-ban John Fitzgerald Kennedy egykori amerikai elnököt Lee Harvey Oswald - állítja Ion Mihai Pacepa, a román Securitate volt főnöke, aki a Kennedy-gyilkosságról szóló új könyvéhez majdnem nyolcszáz dokumentumot kutatott fel levéltárakban.
A volt kémfőnökkel a Jurnalul National című bukaresti napilap közölt interjút abból az alkalomból, hogy az 1963-as tragikus esemény 45. évfordulójára a Nicolae Ceausescu rettegett titkosszolgálatának volt vezetője könyvvel készül előállni. Pacepa az interjúban felidézi, hogy a KGB-nek a Kennedy-gyilkosságban betöltött szerepéről először az orosz titkosszolgálat akkori vezetőjétől, Alekszandr Szaharovszkitól hallott.

A tragédia után két nappal ugyanis az orosz kémfőnök Romániába utazott, hogy ottani titkosügynököket is bevonjanak a gyilkosság kapcsán a KGB-re összpontosult figyelem elterelése céljából kitalált műveletbe - írja Pacepa.

Az Egyesült Államokba 1978-ban emigrált volt román kémfőnök 1992-től végez kutatásokat, könyvéhez azt követően kezdte el gyűjteni a dokumentumokat, hogy - mint fogalmazott - "a Kreml a Szovjetunió megszűnése után is homályban tartotta az ügy részleteit".

Pacepa szerint az általa összegyűjtött majdnem nyolcszáz irat cáfolhatatlan tényeket tartalmaz, ezek pedig azt bizonyítják, hogy Oswald a KGB megbízásából gyilkolta meg az amerikai elnököt. Azt állítja, hogy Kennedy eltávolítását maga Hruscsov parancsolta Szaharovszkinak.

Fejtegetése szerint az amerikai elnök azzal lobbantotta haragra az orosz vezetőt, hogy ez utóbbit rákényszerítette a berlini fal megépítésére, illetve a nukleáris rakéták Kubából való visszavonására.

A Ceausescu-diktatúra leleplezéséről szóló Vörös Horizontok szerzője - anélkül, hogy pontos időpontot közölt volna - elmondta: új könyve először Romániában kerül piacra. Az angol nyelvű kiadás várhatóan csak két év múlva, a tragédia 45 éves évfordulója alkalmából jelenik meg az Egyesült Államokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték a bolgár kommunista titkosszolgálat volt vezetőjét

Szófiai dolgozószobájában holtan találták Bulgária kommunista titkos-szolgálatának egykori főnökét.… Tovább olvasom