Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

A kétéves alkotmányos válság után most ratifikációs őrület

Péntekre virradóan az Európai Unió állam- illetve kormányfői Lisszabonban megegyeztek az integrációt korszerűsítő "reformszerzôdésről". Ezzel véget ért az EU történetének legsúlyosabb válsága, amelyet az "Alkotmánynak" nevezett új alapszerződés franciaországi és hollandiai leszavazása okozott. Most megkezdôdik a "ratifikációs órület".
A tervek szerint az EU 27 tagállamának vezetői december 13-án visszatérnek a portugál fővárosba, hogy ünnepélyésen aláírják a lisszaboni szerződést. Utána éppen csak egy év áll rendelkezésre, hogy mindegyik tagország a maga belső jogrendjének megfelelő szabályok szerint megerősítse (ratifikálja) a szerződést. Az egyezménynek ugyanis 2009. január 1-én életbe kellene lépnie, hogy a 2009-ben esedékes európarlamenti választásokat már ez alapján lehessen megtartani. Az EU-tagállamok vezetői most drukkolnak, hogy egy év alatt "lezavarják" a ratifikációt, méghozzá lehetőleg kockázatos népszavazások nélkül.

A szerződést azért is nevezte az EU-bürokrácia "reformszerzôdésnek", hogy ezzel is sugallja a népszavazásos ratifikáció szükségtelenségét. A megnevezés ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy az új szerződés megreformálja a 27 tagúra duzzadt EU működési mechanizusát. Az új szerződést tudatosan úgy szerkesztették meg, hogy nem váltja fel az EU már sokszor módosított két alapszerződését (ahogyan tette volna az "Alkotmány"), hanem csak módosítja azokat. Mert így a tagországok vezetői könnyebben érvelhetnek amellett, hogy nincs szükség népszavazásra, elég a parlamenti ratifikálás.

Egy országban elkerülhetetlen a népszavazás: ez Írország, ahol az alkotmány írja elő, hogy a hasonló fajsúlyú nemzetközi szerződésekrôl referendumot kell tartani. Van továbbá néhány tagállam, ahol lényeges politikai vagy társadalmi erők követelik az új EU-szerződés népszavazásos ratifikálását. Nagy a bizonytalanság Nagy-Britanniában, az egyik legkelletlenebb EU-tagországban. A konzervatív ellenzék népszavazást követel, és senki sem jósolhatja meg, hogy mi lenne az eredménye egy ilyen referendumnak. Felmérések szerint a lakosság óriási többsége (70 százaléka) igényli a szerződés népszavazásos megerôsítését az EU 5 legnagyobb tagállamában: Nagy-Britannián kívül Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is.

Megjósohatatlan, hogy mi lesz az ugyancsak euroszkeptikus Lengyelországban. A mostani parlamenti pártok közül mindegyik népszavazást akart annak idején az "Alkotmányról", amelyet ez az új szerződés helyettesít. A kormányzó radikális konzervatívok és a legnagyobb (mérsékeltebben konzervatív) ellenzéki párt eddig versengett egymással az EU-ellenességben. Valószínűleg minden azon fog múlni, hogy az október 21-i általános választások eredményeként milyen parlamenti erőviszonyok alakulnak ki. Egy év egy ilyen komplikált egyezmény ratifikálására hihetetlenül rövid idő a nemzetközi gyakorlatban.

Ha ezalatt valamelyik országban még parlamenti választás vagy kormányválság is lesz, akkor a rendelkezésre álló idő tovább rövidül. Ez alatt az egy év alatt az EU a a ratifikácó árnyékában fog élni, és gondosan fogja kerülni az olyan kényes témákat, amelyek valamelyik tagországban negatív érzelmeket váltanak ki, nehogy kiprovokálja valahol a népszavazást. Ilyen vörös posztó például az angolok szemében az EU-költségvetés, a franciák számára meg a közös mezőgazdasági politika reformja. A költségvetés korszerűsítése a britek kedvezményeinek megszüntetésével, az agrárpolitika átalakítása meg a franciák által felvett pénzek lefaragásával fenyeget. A ratifikációs taktika alighanem az lesz, hogy minél előbb essenek túl a parlamenti szavazáson a problémás országok (Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia). A népszavazó Írországot pedig a végére hagynák, hogy a többiek igenje után az ír választók már ne nagyon merjenek nemet mondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a lisszaboni csúcs, jóváhagyják a reformszerződést

Csütörtökön kezdődik Lisszabonban az a kétnapos EU-csúcs, ahol a tervek szerint elfogadják az Unió… Tovább olvasom