Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

A katasztrófák áldozatainak légzését érzékeli az új műszer

Új műszert fejlesztettek ki, amellyel földrengés vagy robbanás miatt romba dőlt épületek alatt eltemetett túlélőket kutathatnak fel légzésük és izzadtságuk érzékelése nyomán.
Brit kutatók mentőkutyák helyett alkalmazható új műszert fejlesztettek ki, amellyel földrengés vagy robbanás miatt romba dőlt épületek alatt eltemetett túlélőket kutathatnak fel légzésük és izzadtságuk érzékelése nyomán.

"Az érzékelő rendszerek első olyan tudományos tanulmányáról van szó, amely a romok alatt rekedt emberek felkutatására alkalmas" - magyarázta Paul Thomas, a Loughborough-i Egyetem munkatársa.

Az érzékelők az emberi szervezetben zajló lebontási folyamatok gáz halmazállapotú termékeit detektálják, amelyek a légzés, izzadás és vizelés közben keletkeznek. Kutyákat is be lehet tanítani ezeknek a vegyületeknek az azonosítására, ám az állatok kiképzése költséges, a kutatás alatt rendszeres pihenőidőre van szükségük, és a kutyákat irányító trénerek is veszélybe kerülhetnek a keresési akció alatt.

Az eszközt laboratóriumi támogatás nélkül is használhatják élesben a terepen, nagy számban vethető be és hosszú időn át érzékeli az élet jeleit.

A tesztekben egy valódi katasztrófa körülményeit szimulálták, nyolc önkéntes töltött el ötször 6 órát egy összeomlott, üvegből és betonból álló épület romjai között. Az önkéntesek teste által kiválasztott vegyületek kölcsönhatásba léptek a törmelék anyagaival, és a körülményektől - a levegő hőmérsékletétől, nedvességtartalmától, a szél erejétől és irányától - függően változtak a mérhető paraméterek, ami nehezítette a detektálási folyamatot.

Az új érzékelők a nehéz körülmények között is nagyon gyorsan és pontosan azonosították a "romok" között az emberek által kibocsátott szén-dioxidot és ammóniát, valamint az acetont és az izoprént.

A tanulmányt a Brit Fizikai Intézet tette közzé a Journal of Breath Researc című szakfolyóiratban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden tizedik bűnöző román Párizsban

A francia belügyminiszter becslése szerint a Párizsban őrizetbe vett bűnelkövetők tíz százaléka… Tovább olvasom