Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A katalán elnök pártja áll nyerésre a regionális választáson

Az Artur Mas katalán elnök vezette Konvergencia és Unió Párt (CiU) áll nyerésre a vasárnapi, előre hozott regionális választásokon egy exit poll alapján, de kevesebb képviselői helyet szerez a barcelonai parlamentben, mint ahányat eddig birtokolt, és eredménye messze elmarad az abszolút többségtől.
A CiU várhatóan 54-57 helyet szerez meg a 135 fős regionális parlamentben, eddig 62-t birtokolt. A második a Köztársasági Baloldal (ERC) lesz a szavazóhelyiségből kilépők megkérdezése alapján készült felmérés szerint, 20-23 képviselői hellyel. Az ERC a legutóbbi, 2010-es regionális választáson csak 10 mandátumot szerzett.

Mas bejelentett célja, hogy négy éven belül népszavazást írjon ki Katalónia függetlenségéről. Pártja eredménye azonban messze elmarad attól, hogy ezt egyedül megtegye, de ha koalícióra lépnek vele más függetlenségpárti pártok, akkor ez sikerülhet. Egy másik szeparatista erő, a most először induló Cup öt helyet fog szerezni a TV3 közszolgálati tévé által készített exit poll szerint.

A választás nagy vesztese a Katalán Szocialista Párt, amely 16-18 helyet szerezhet meg, szemben az eddigi 28-cal. Az országosan kormányzó Néppárt megőrzi pozícióját, 16-18 helyet kap. Eddig 18 mandátuma volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A román belügyminiszter eltávolíttatná az autonómiás plakátokat

Mircea Dusa román belügyminiszter úgy véli, hogy a választási irodáknak el kellene távolíttatniuk… Tovább olvasom