Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

A kárókatona lett a jövő év madara Németországban

A kárókatonát választotta a 2010. év madarává a Német Természetvédelmi Szövetség (NABU). A pénteken bejelentett döntés heves tiltakozást váltott ki halászok és horgászok körében.

A magyarországi élővizeken is rendszeresen előforduló kárókatona csaknem lúd nagyságú: testhossza 90-95 centiméter, súlya elérheti a 3 kilogrammot. Színezete sötét, messziről feketének látszik, torka és fejének oldala fehér. Telepesen költ, fészkét kizárólag fákra rakja.

A vadludakhoz hasonlóan nyújtott nyakkal repül, a csapat V-alakú formációt ölt a levegőben. A NABU azzal indokolta a döntést, hogy évente ma is 15 ezer kárókatonát lőnek ki német földön, és hogy a halászok és horgászok irtóhadjárata következtében a halevő madár hosszú időn át a kipusztulás szélén állt. Ma már viszont 24 ezer költőpárt tartanak nyilván Németországban. A német halászok, illetve a sporthorgászok szövetsége éles hangon bírálta a NABU döntését, amelyet "rendkívül bosszantónak" neveztek.

Állításuk szerint az Európában élő mintegy 2 millió kárókatona (Phalacrocorax carbo) "fenyegetést jelent a halászatra"; az elmúlt télen számos élővíz halállományát "de facto felzabálták a kárókatonák". Német földön pedig számos ivadéknevelő és halastó tulajdonosát a csőd szélére sodorták a falánk madarak. A NABU ezzel szemben azt állítja, hogy a kárókatonák nem fenyegetik a természetes halállományt, és egyetlen halfajt sem veszélyeztetnek. A szövetség szóvivője mindazonáltal elismerte, hogy "problémák adódhatnak" ivadéknevelő telepek és halastavak környékén.

E helyeken viszont megfelelő óvintézkedésekkel - például ritka szövésű, erős anyagból készül, jól látható dróthálókkal, vagy pedig optikai és akusztikai jelzésekkel - van lehetőség a halállomány védelmére

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína leszámol az illegális online játékokkal

A kínai hatóságok újabb kampányt indítottak az illegálisan üzemeltetett online játékok ellen,… Tovább olvasom