Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A jemeni kormánypárt vezetői aláírták a hatalomátadási megállapodást

Kimenekítették vasárnap este az Egyesült Arab Emírségek szanaai nagykövetségéről az amerikai nagykövetet és a perzsa-öbölbeli közvetítőt, s átvitték őket az elnöki palotába, ahol a jelenlétükben Ali Abdalláh Száleh pártjának és kormányának vezetői aláírták a megállapodást az elnök harminc napon belüli lemondásáról.
Egy diplomata elmondása szerint a jemeni hadsereg helikoptere szállította el a diplomatákat a Száleh hívei által ostromlott követségről.

Szemtanúk először arról számoltak be, hogy két helikopteren elvitték a követségen lévő összes többi - brit, európai uniós és öbölbeli - nagykövetet is, de a diplomata közlése szerint ők még mindig az emirátusok külképviseletén tartózkodnak. Száleh jelen volt az aláíráson, de nem látta el kézjegyével a megállapodást, az ellenzék képviselőinek távollétére hivatkozva.

Az ügyben közvetítő Abdel-Latíf az-Zajánit, az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) főtitkárát az elnöki palotában lezajlott ceremónia után azonnal kivitték helikopteren a szanaai repülőtérre, s anélkül hagyta el az országot, hogy elérte volna célját, az államfői aláírást a dokumentumon. A parlamenti ellenzék már szombaton aláírta a GCC által kidolgozott egyezményt. Száleh vasárnap az állami televízióban nyilatkozva "polgárháború" veszélyére figyelmeztetett, amennyiben az ellenzék kitart amellett, hogy nem vesz részt a vasárnapi aláírási aktuson.

"Ha nem engednek, és polgárháborúba akarják sodorni az országot, azért ők vállalják a felelősséget, ők lesznek felelősek a vérért, ami kifolyt és még folyni fog, ha kitartanak ostobaságuk mellett" - mondta a jemeni elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Õrizetbe vettek egy nőt autóvezetés miatt Szaúd-Arábiában

Õrizetbe vettek egy nőt a szaúdi hatóságok, mert kampányt indított a nőket sújtó autóvezetési… Tovább olvasom