Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A japán kormány megvásárolja a Szenkaku-szigeteke

Japán lapok szerint a tokiói kormány eldöntötte, hogy megvásárolja a Szenkaku-szigetcsoportot a Kelet-kínai-tengeren; ezt a területet Kína is a sajátjának tartja, így a lépés minden bizonnyal fokozza majd a feszültséget a két ázsiai hatalom között.
A Jomiuri Simbun című lap szerdai száma szerint a kormány hamarosan aláírja a vételről (lényegében a szigetek államosításáról) szóló megállapodást azok jelenlegi tulajdonosával, egy japán családdal. A vételár 2,05 milliárd jen (mintegy 26 millió dollár.)

A kelet-kínai-tengeri szigetcsoport öt nagyobb szigetből áll: ezek közül egy már most is a japán állam tulajdona, és a vásárlás nyomán további három sziget kerülne ugyanebbe a kategóriába.

Kína "eltántoríthatatlanul" kitart amellett, hogy megvédje a Tiaojü (Diaoyu) szigetek feletti szuverenitását - hangoztatta Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő szerdai sajtóértekezletén. A szigeteket elsőként a kínaiak fedezték fel, használták, és a Ming-dinasztia (1368-1644) óta a tengeri védelmi szférájába tartoztak - jelentette ki.

Hung megfogalmazása szerint Japán az első kínai-japán háború során "törvénytelen eszközökkel" jutott a szigetekhez. A szóvivő kijelentette: Tokió "egyoldalú lépése törvénytelen és érvénytelen".

Peking álláspontja szerint a szigetek földrajzilag Tajvanhoz tartoznak, és az 1700-as évek japán térképein is kínai területként tüntették fel őket.

A második világháború után a szigetek az Egyesült Államok fennhatósága alá kerültek, végül 1972-ben visszakerültek Japánhoz. Ezt azóta sem Tajvan (a Kínai Köztársaság), sem a Kínai Népköztársaság nem fogadta el.

Az apró szigeteket halban gazdag vizek övezik, környékükön jelentős kőolaj- és földgázlelőhelyeket valószínűsítenek. Peking legutóbb júliusban őrhajókat küldött a szigetek közelébe, kifejezve, hogy nem fogadja el a japán közigazgatás jogosságát, míg Tokió kilátásba helyezte, szükség esetén hadseregét is bevetné a szigetek védelmére.

Augusztusban hét kínai önkéntes partra szállt az egyik lakatlan szigeten, és kitűzte a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd néhány nap múlva elengedték őket. Az incidens miatt többezres tüntetések voltak Kínában.

Noda Josihiko japán miniszterelnök a napokban levelet írt a kínai államelnöknek, és ebben egyes hírek szerint biztosította Hu Csin-taót (Hu Jintao) arról, hogy a szigetek államosításával szeretnék elkerülni a további feszültségeket, egyszersmind "kiiktatni" a kérdésben radikális álláspontot képviselő tokiói kormányzót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent Szlovákia versenyképessége

Csökkent Szlovákia versenyképessége a WEF globális konkurenciaképességet értékelő éves jelentése szerint. Tovább olvasom