Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A japán halászok is sztrájkba léphetnek

Széleskörű munkabeszüntetést terveznek idén nyárra a japán halászok, amellyel a növekvő üzemanyagárak ellen kívánnak tiltakozni - közölték csütörtökön a japán halászati szektor képviselői.
A szigetországé a világ legnagyobb halászati iparága, de mivel nem rendelkezik elegendő saját természeti erőforrással, így a legnagyobb olyan gazdaság Ázsiában, amelyet érzékenyen érint az olaj világpiaci árának változása.Tizenkét halászati csoport vezetője - akik együttesen a japán halászati szektor több mint felét képviselik - szerdai találkozójukon megállapodtak abban, hogy közösen készülnek a munkabeszüntetésre. "Vannak olyan halászok, akik maholnap csődbe mennek. Vannak, akiknél ez már megtörtént" - mondta a találkozó után a Japán Halászati Szövetség egyik képviselője.

"A sztrájk legfőbb célja, hogy közösen mutassuk meg a szorult helyzetünket a kormányzatnak és a nyilvánosságnak" - tette hozzá. A munkabeszüntetés pontos időpontjáról és hosszáról egyelőre nem döntöttek az iparág képviselői, mindez azonban már most nyomást gyakorolhat a kormányzatra az olajtámogatások ügyében. Eközben több száz európai halász demonstrált tegnap Brüsszelben, szintén a magas üzemanyagárak ellen. A növekvő olajárak a tengeri üzemanyagok mintegy 30 százalékos drágulását eredményezték az év eleje óta, amely a halászok szerint csőddel fenyegeti vállalkozásaikat. A francia halászok már három hete sztrájkolnak, akciójukhoz a múlt héten portugál, olasz és spanyol hajósok is csatlakoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második EU létrehozását javasolja az ausztrál kormányfő

Az Európai Unióhoz hasonló csoport felállítását szorgalmazza az ázsiai és csendes-óceáni térségben a… Tovább olvasom