Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

A horvát versenyhivatalhoz fordult a Mol

A Mol beadvánnyal fordult a Horvát Versenyhivatalhoz (AZTN), amelyben az INA-részvények december 14-20. közötti időszakban történt vásárlásainak kivizsgálását kezdeményezte - közölte a társaság szerda délután a Budapesti Értéktőzsde honlapján tett közzétett tájékoztatójában.

A közlemény szerint a Mol a vizsgálatot arra vonatkozóan kezdeményezte, hogy a vásárlásokkal a horvátországi versenytörvények értelmében létrejött-e összehangolt magatartásra vonatkozó tiltott megállapodás. Az ügy előzménye, hogy Mol december 14-én ajánlatot tett közzé, amelynek értelmében 2.800 kunát ajánlott a közkézen lévő INA-részvényekért, maximum 800.910 darabért. Az akkor ajánlott 2.800 kunás ár több mint 60 százalék prémiumot jelentett a Zágrábi Értéktőzsdén forgó INA részvényeknek a Mol ajánlatának bejelentését megelőző, decemberi 2-ai záróárához képest.

Az ajánlat hivatalos bejelentése után 64 százalékkal, 2.830 kunára nőtt a horvát INA részvényeinek árfolyama a zágrábi tőzsdén. Néhány nappal később, december 16-án a horvát nyugdíjalapok közölték, hogy az INA részvényeit a jó befektetési lehetőség miatt vásárolják 2.830 kunás áron. (Szakértők furcsállották, hogy korábban ennél 1.000 kunával alacsonyabb áron nem kellett a papír az alapoknak.) A Reuters beszámolója szerint a horvát kormány azt mondta, hogy védeni akarja helyzetét az INA-ban, és támogatásáról biztosította a helyi befektetőket, akik INA-részvényt akarnak vásásrolni a tőzsdén. December 24-én az INA részvényei hároméves csúcsot döntöttek a zágrábi tőzsdén, a papír árfolyama 3.102 kunára (117.078 forint) ugrott. Az INA 47,2 százaléka a Mol olaj- és gázipari vállalaté, 44,8 százaléka a horvát államé, a közkézhányad 8 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görögországban 15 százalékkal csökkent a bérköltség

Görögországban 15 százalékkal csökkentek a bérköltségek az állami vállalatoknál az év első kilenc… Tovább olvasom