Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A homoszexualitás is kérdés volt a szlovák népszavazáson

A részvételi arány a régiók többségéből érkezett visszajelzések szerint a várakozásoknak megfelelően alacsony volt.


Eltérő értékelések

Sikeresnek értékelte a család védelméről szombaton Szlovákiában tartott népszavazást a kezdeményező kezdeményező Családért Szövetség (AZR) civil ernyőszervezet a leadott igenlő válaszok nagy aránya miatt, noha a referendum az előírtnál kisebb részvételi arány miatt érvénytelen lett, amivel viszont az ellentábor elégedett. A Központi Referendum Bizottság (ÚKR) által vasárnap ismertetett hivatalos végeredmény szerint a voksoláson mintegy 944 ezren vettek részt, a 4,4 millió szavazásra jogosult szlovák állampolgár 21,4 százaléka. Mivel az érvényességhez 50 százalékos részvételi arány szükséges, így az ország történetének nyolcadik referenduma érvénytelen lett. A voksoláson három kérdésre lehetett igennel vagy nemmel válaszolni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet csak létre; azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket; valamint azzal, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Az igen válaszok aránya mindhárom kérdésben meghaladta a kilencven százalékot. A népszavazás kezdeményezője, a Családért Szövetség civil ernyőszervezet az igen válaszok nagy aránya miatt sikeresnek értékelte a referendumot. A referendum kiírásának illetve annak kérdésfelvetéseinek egyik leghangosabb ellenzője, a Mondjunk nemet az értelmetlen népszavazásnak elnevezésű polgári kezdeményezés aktivistái választási központjukban reggelig ünnepeltek. Az egyik aktivista, Hana Fábry az emberi jogok szempontjából sikerről beszélt, a csekély részvételi arány pedig szerinte azt tükrözi, hogy Szlovákiában a többség "elkezdte emberi módon érzékelni" a kérdést. Az Irány-Szociáldemokrácia miniszterelnöke Robert Fico szavazata leadását követően sajtószóvivőjén keresztül azt üzente a sajtónak, hogy a kormányfő "szabadon válaszolt a kérdésekre".

Andrej Kiska államfő, bár részt vett a voksoláson, szavazata leadását követően azt mondta, hogy szomorúsággal tölti el az, amit ez a népszavazás országának hozott. Ján Fígel, az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint a referendummal sikerült a középpontba állítani a család kérdését, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselője, Martin Poliacik viszont úgy vélte, hogy eredmény alapot ad arra, hogy aktualizálni lehessen a regisztrált partnerség kérdését. Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a népszavazásról az MTI-nek azt mondta, hogy majd csak később, a most felélénkült társadalmi vita során dől majd el, hogy a népszavazás milyen új körülményeket teremt. Az MKP elnöke hozzátette: azért volt viszonylag alacsony a részvételi arány, mivel a választók tudták, hogy a referendum első két kérdésére adott igen válaszukkal csak megerősítenék a jelenlegi jogállapotot, aminek viszont nem volt elégséges mozgósító ereje. A Bugár Béla vezette Most-Híd kiadott közleményében azt a reményét fejezte ki, hogy a jövőben a társadalomban fokozottabb igény lesz az egymás iránti toleranciára és a kölcsönös tiszteletre.

A párt szerint a szlovák társadalom számára fontosak a családdal kapcsolatos kérdések, de a népszavazás eredménye sejtetni engedi, hogy a társadalom nagy része a tényleges gondokat és veszélyeket a feltett kérdéseken kívüli területeken látja. A család védelméről tartott népszavazás a nyolcadik referendum volt Szlovákia történetében. Ezek közül idáig csak egy volt érvényes, mivel csupán az ország európai uniós csatlakozásáról 2003-ban tartott népszavazás részvételi aránya érte el az 50 százalékos érvényességi küszöböt.


Érvénytelen lett a szlovákiai referendum az alacsony részvétel miatt

Érvénytelen lett a család védelméről szombaton Szlovákiában tartott népszavazás, mivel az ország történetének nyolcadik össznépi voksolásán a részvételi arány jelentősen alatta maradt az 50 százalékos érvényességi küszöbnek. A Családért Szövetség (AZR) civil ernyőszervezet által kezdeményezett népszavazáson, annak vasárnap hajnalban a Statisztikai Hivatal (SÚSR) által nyilvánosságra hozott nem hivatalos végeredménye szerint, a mintegy 4,4 millió szavazásra jogosult szlovák választó mindössze 21,4 százaléka vett részt. Ezzel az alacsony részvételi eredménnyel, a több mint négyszázezer aláírás alapján kezdeményezett össznépi voksolás, érvénytelennek minősül. A voksoláson - amely minden korábbi népszavazásnál láthatóbban és élesebb törésvonalak mentén osztotta meg a szlovákiai társadalmat - három kérdésre lehetett igen vagy nem választ adni. Ezek sorrendben a következőek voltak: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma. A referendum végeredményei szerint a népszavazáson mintegy 944 ezer választó adta le voksát. A népszavazáson részt vevők túlnyomó hányada igennel válaszolt annak kérdéseire, az igen válaszok aránya mindhárom kérdés esetében meghaladta a kilencven százalékot. A legmagasabb arányban az első, a viszonylag legalacsonyabb arányban a harmadik kérdésre válaszoltak igennel a voksolók. A népszavazáson részt vevő választópolgárok aránya, régiók szerinti lebontásban a kelet-szlovákiai Eperjes megyében (Presov) bizonyult a legmagasabbnak, ott 32,3 százalék volt, ellenben a legalacsonyabb részvételi arányt - 15,8 százalékot - a közép-szlovákiai Besztercebánya megyében (Banská Bystrica) mérték. Pozsony megyében a népszavazás részvételi aránya 16,9 százalékos volt. A család védelmére tartott népszavazás végeredményei az előzetes várakozásoknak megfelelően alakultak, ugyanakkor a voksolás részvételi aránya még a becsültnél is alacsonyabb szinten maradt. Ez utóbbiban részben igazolódott az eddigi tapasztalat, az, hogy a szlovákiai választók a népszavazások iránti érdeklődése rendkívül alacsony, de megmutatkozott a népszavazással és annak kérdésfelvetéseivel szemben folytatott masszív ellenkampány hatása is.

22.25 - Befejeződött a voksolás

Szombaton este tíz órakor Szlovákiában országszerte bezártak a szavazóhelyiségek, és ezzel befejeződött a család védelméről tartott népszavazás. A referendum részvételi aránya a régiók többségéből érkezett visszajelzések szerint a várakozásoknak megfelelően alacsony volt. A népszavazást, amely már a nyolcadik volt az ország történetében, a Családért Szövetség (AZR) nevű civil ernyőszervezet kezdeményezte tavaly augusztusban, az általuk összegyűjtött több mint négyszázezer aláírás alapján. A szervezet a referendumot a hagyományos család megvédésének szükségességével indokolta.

A szombaton reggel hét órakor kezdődött össznépi voksoláson három kérdésre lehetett igen vagy nem választ adni. Ezek sorrendben a következőek voltak: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma. Szlovákiában rendszerint igen alacsony a népszavazások iránti érdeklődés: a korábban megrendezett hét össznépi voksolásból hat részvételi aránya nem érte el az ötven százalékot s így azok érvénytelennek minősültek. Az ország legtöbb régiójából napközben a részvételi arányról érkezett visszajelzések szerint komoly a valószínűsége, annak, hogy ez a mostani referendumnál is így alakul. A referendum első részeredményeit a voksok feldolgozottsága szerint folyamatosan hozza nyilvánosságra a Központi Választási Bizottság (ÚVK) a www.volbysr.sk honlapon, a nem hivatalos végeredmények vasárnap hajnalra várhatóak

9.10 - Megkezdődött Szlovákiában a család védelméről kiírt népszavazás

Csaknem ötezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel Szlovákiában, és ezzel kezdetét vette az ország történetének nyolcadik népszavazása. A voksolás ezúttal a család védelméről szól. Az este tíz óráig tartó szavazáson a rendkívül súlyos bűncselekmények elkövetése miatt elítéltek kivételével minden tizennyolcadik életévét betöltött szlovák állampolgár részt vehet, köztük azok is, akik nem rendelkeznek állandó szlovákiai lakhellyel, így a voksolás lehetősége összesen mintegy 4,4 millió embert érint.

A népszavazást a Családért Szövetség (AZR) nevű civil ernyőszervezet kezdeményezte, a referendumot a hagyományos család megvédésének szükségességével indokolták. A voksoláson három kérdésre lehet választ adni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyerekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma. Szlovákiában rendszerint igen alacsony a népszavazások iránti érdeklődés, emiatt az országban korábban tartott hét referendumból csak egy volt érvényes, ugyanis csak a Szlovákia európai uniós csatlakozásáról 2003-ban tartott voksoláson haladta meg a szavazók aránya az érvényességhez szükséges 50 százalékot. A mostani népszavazáson a közvélemény-kutatások negyven százalék körüli részvételt jósolnak, ugyanakkor azt mutatják, hogy a referendum biztos résztvevői jelentős többségükben mindhárom kérdésére igennel válaszolnak majd. A népszavazásokra vonatkozó szabályozás szerint Szlovákiában a voksolás napján a szavazóhelyiségek bezárásáig tilos a szavazással kapcsolatos felmérések eredményeinek nyilvánosságra hozatala.

Így a voksolás első részeredményeit csak este tíz óra után kezdik nyilvánosságra hozni a www.volbysr.sk oldalon. A nem hivatalos végeredmények vasárnap hajnalra várhatók.

Korábban - Szombaton reggel hét órakor kezdődik és este tízig tart a voksolás Szlovákia történetének nyolcadik népszavazásán, amely ezúttal a "család védelméről" szól. A népszavazást több mint négyszázezer aláírás alapján kezdeményezte a Családért Szövetség (AZR) nevű civil ernyőszervezet, amelynek aktivistái a referendumot azzal indokolták, hogy meg kell védeni a hagyományos családot.

A voksoláson három kérdésre lehet igen-nem választ adni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet létre, azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket, valamint, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Bár a népszavazás a társadalmat a legélesebb törésvonalak mentén megosztó voksolás lesz Szlovákia történetében, a szavazók száma a felmérések szerint alacsony lehet: márpedig a voksolás érvényességéhez el kellene érni a 50 százalékos részvételi arányt. A szavazás első részeredményei este tíz óra után válnak ismertté, a nem hivatalos végeredmények pedig vasárnap hajnalra várhatóak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc pápa: az emberkereskedelem szégyen

A Vatikán adatai szerint a világon mintegy 36 millió embert kényszerítenek rabszolgamunkára,… Tovább olvasom