Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

A holokausztra emlékeznek Izraelben

Izraelben mintegy 208 ezer holokauszt-túlélő él, akik közül százezer elmúlt nyolcvan esztendős - közölte egy tel-avivi alapítvány vasárnap a holokauszt emléknapja alkalmából.

A Soá Áldozataiért alapítvány szerint 74 ezer ember élte túl a gettót vagy koncentrációs tábort, míg a további közel 134 ezer személy menekült volt, akinek sikerült elrejtőznie vagy elmenekülnie a nácik elől. Izraelben idén május 1-én este a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhelyen kezdődik a központi ünnepség, majd hétfőn az egész országban két percre megszólalnak a szirénák a második világháború idején meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére.

A holokauszt emléknap konkrétan a varsói gettó 1943 április 19-én kitört lázadásának napja, amely a zsidó naptár szerint Niszán hónap 27-re esik - idén május 1-jére. Az izraeli államalapítás idején még a lakosság felét holokauszt-túlélők tették ki, ez mára négy százalékra apadt. A Soá alapítvány egy munkatársa elmondta, hogy azzal számolnak, 16 év múlva már senki sem lesz, akinek személyes élménye volt a holokausztról. Az alapítvány felkérésére készült tanulmány szerint a túlélők közül sokaknak vannak nehézségeik: negyven százalékuk magányos, ötödük télen nem tud rendesen befűteni, öt százalékuknak ételre is alig telik. A támogatásra szorulók száma évről évre növekszik.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2011. május 02. 05:02
    „Tisztelt Cikkiro!
    a szo Yad "Y"-nal irando es nem "J"-vel!!
    Helyesen irva igy,; Yad Vashem!!!
    Kerem korrigalni!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasfüggönymúzeum nyílt a cseh-osztrák határon

A Vasfüggöny Múzeuma nyílt meg a hét végén a dél-morvaországi Valtice és az ausztriai Schrattenberg… Tovább olvasom