Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

A holland egyház beleegyezik a pedofil múlt feltárásába

A holland katolikus egyház kedden elfogadta, hogy független vizsgálat derítsen fényt az egyházi személyek által fiatalkorúak terhére elkövetett szexuális bűncselekményekre.

A holland püspöki konferencia és a holland hívők konferenciája (KNR) együttes ülésén megbízták Wim Deetmant, a parlament volt elnökét és egykori minisztert, hogy vezesse a másfél évesre tervezett független vizsgálatot, amelyhez az egyház minden segítséget megad. Így megnyitja archívumait, a kutatók betekinthetnek az elkövetők személyi irataiba és hozzáférhet ahhoz az 1500 bejelentéshez, amelyet a Segítség és Jog nevű egyházi panasziroda idén február óta kapott. Ezen kívül a panaszirodának mintegy 300 ügyet is át kell adnia, amelyek 1995 és 2010 közötti pedofil vádakra vonatkoznak.

Deetman maga javasolta a közelmúltban, hogy független bizottság "világítsa" át az egyházat, többek közt annak érdekében, hogy az egykori áldozatoknak segítséget nyújthassanak.

A KNR - bár szintén felajánlotta együttműködését -, annak vezetője azonban nem tudja szavatolni, hogy az ernyőszervezethez tartozó mind a 190 rend és kongregáció is megnyitja archívumát, erről nekik maguknak kell dönteniük.

Bizonyos korlátozásokat fogadtak el annak érdekében, hogy a vizsgálat belátható időn belül - azaz 18 hónap alatt - lezárható legyen, és ne ismétlődjön meg az ír eset, ahol tíz évig tartott a vizsgálat. Ezért csak a kiskorúak terhére elkövetett ügyeket vizsgálják. Továbbá nem foglalkoznak a holland királysághoz tartozó vagy tartozott tengerentúli területeken elkövetett bűncselekményekkel sem. És végül eltekintenek a fizikai erőszakra vonatkozó panaszoktól is, jóllehet, az utóbbi időben a sajtónál lejelentkezett 350 személy negyede ilyen ügyet tett szóvá.

Az NRC Handelsblad rotterdami újság honlapja idézte Gerard de Korte groningeni püspököt: "Teljes a bizalmunk abban, hogy a bizottság átlátható, független és tudományosan megalapozott vizsgálatot végez majd". Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülhet a bizottság munkája, de Korte így válaszolt:

"A templom kupolája vészesen beázik, vagyis a tető javításra szorul, bármennyit is kérjen a bádogos..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berontott a tanterembe és agyonlőtte a barátnőjét

Kedd délután, tanítási időben megölte barátnőjét egy 19 éves albániai fiú egy Tiranától délre fekvő… Tovább olvasom