Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A házastársi veszekedés jót tesz az egészségnek

A rendszeres kiadós családi veszekedés a hosszú élet titka - állapította meg egy amerikai kutató. Azoknál a házaspároknál, amelyek elfojtják a dühüket, kétszer magasabb a halálozási arány, mint azoknál, akiknél legalább az egyikük a sarkára áll.
Csaknem 200 amerikai házaspár 17 évi megfigyeléséből jutott erre a következetésre Ernest Harburg, a Michigani Egyetem nyugalmazott tanára. Tanulmánya a Journal of Family Communication című folyóirat januári számában jelenik meg.Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a harag elfojtása fokozza a stressz betegségeket, például magas vérnyomást okoz.

Ez a kutatás azt vizsgálta, hogy van-e számszerű összefüggés a megoldatlan konfliktusok eltemetése és a halálozás között. Harburg professzor kutatócsoportja azt találta, hogy a vizsgált 192 házaspárból 26-nál konfliktus esetén mindkettőjük kiadta dühét, 166 párnál csak egyikük szokta haragját kifejezni, a másik magába fojtotta az érzéseit. Kiderült, hogy dühüket elfojtó párok felénél legalább az egyik fél meghalt a 17 év alatt.

A haragjukat kiadó pároknak viszont csak a 26 százalékában halt meg valaki ugyanannyi idő alatt. A mérgüket elfojtó pároknál ötször gyakoribb volt, hogy 17 év alatt mindkettejük meghalt. A kutatók azonban felhívják a figyelmet, hogy a vizsgált csoport nem képviseli az egész mai amerikai társadalmat.

A kutatást egyetlen amerikai állam kisvárosában végezték, ahol a lakosság főleg középosztálybeli fehér, a feleségek többsége háztartásbeli, akik még a szexuális forradalom előtt születtek. Az adatokat 1971 és 1988 között vették fel. A kutatók azt is meg akarják nézni, hogy 30 év múltán hogyan alakultak az adatok ugyanezeknél a pároknál.

Olvasóink írták

  • 2. BOCS 2008. január 24. 17:54
    „EZ MÁR EGY NAGYON RÉGI IGAZSÁG. HA VALAKI KIMONDJA MAGÁBÓL A BÁNATÁT, SOKKAL TOVÁBB ÉL. NA EZÉRT LESZEK ÉN RÖVID ÉLETÜ.”
  • 1. mirror 2008. január 24. 09:58
    „na ezt a cikket felolvasom a feleségemnek... :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel katonai repülőgép-katasztrófa: 19 halott

Mind a tizenkilenc utas a fedélzeten életét vesztette azon a lengyel katonai szállítógépen, amely leszállás közben lezuhant Lengyelország észak-nyugati részén - jelentette be a lengyel légierő szerda éjszaka. Tovább olvasom