Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A hatóságok nem zárják ki egy újabb robbanás lehetőségét az atomerőműben, tízezer áldozat

A japán hatóságok nem zárják ki egy újabb robbanás lehetőségét a Tokiót árammal ellátó fukusimai atomerőmű egyik reaktorában, de valószínűtlen, hogy ez kárt okozhatna a reaktor borításában - közölte vasárnap sajtótájékoztatón Edano Jukio kormányszóvivő.


A rendőrség vasárnap közölte, hogy egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma.

Edano Jukio szerint a robbanásveszély azért áll fenn a Fukusima-1 atomerőmű hármas reaktorában, mert robbanékony hidrogén gyülemlett fel benne. A robbanás következtében megemelkedne ugyan a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve - tette hozzá a szóvivő.

Jukio szerint valószínűleg "deformálódott" a hármas reaktor magja, s "nagyon valószínű", hogy részben végbement a fűtőelemek megolvadása. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.
Szombaton robbanás döntötte romba a Tokiótól 240 kilométere északra található fukusimai atomerőmű egyes reaktorépületének betonburkolatát.
A detonációt az okozta, hogy a földrengés miatt megsérült a reaktor hűtőrendszere, s a hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. Most ugyanez a folyamat játszódik le a hármas reaktorban is.
Jukio szerint vasárnap rövid ideig 1557,5 mikrosievertre emelkedett a sugárzás szintje, s meghaladta az egészségügyi határértéket, de ötven perccel később már csak 184,1 mikrosievertes sugárzást mértek.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyes fukusimai atomerőműben hat reaktor van, s ezek közül négyben nem adódtak semmilyen problémák. A két meghibásodott atomreaktort aligha lehet majd helyreállítani, mert tengervízzel és bórsavval töltik fel őket, hogy lehűtsék és csökkentsék bennük a nyomást.

A baleset során vasárnap 19, előző nap pedig 3 embert ért sugárfertőzés, őket kórházban ápolják. A két fukusimai atomerőmű térségéből eddig több mint 170 ezer embert telepítettek ki, s tízről húsz kilométeres sugarú térségre terjesztették ki a vészhelyzeti minősítést.

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a helyi rendőrség parancsnoka. Takeucsi Naoto úgy fogalmazott, hogy "a halálos áldozatok száma szinte bizonyosan tízezer fölé fog emelkedni" Mijagiban. A hivatalos adatok az ország egész területére vonatkoztatva eddig 900 halálos áldozatról és több mint 1100 eltűntről szóltak, de a sajtó már eddig is arról írt, hogy az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A 2,3 millió lakosú Mijagi prefektúra a földrengés és szökőár sújtotta három japán prefektúra egyike.

A helyi meteorológiai szolgálat szakértői közölték vasárnap, hogy az elkövetkező három napban újabb, 7-es fokozatot meghaladó erejű földrengésekre lehet számítani. A szakértők 70 százalékra teszik ennek a valószínűségét. Az elmúlt két nap alatt Japánban több mint 300 földrengést észleltek, a 3-as és a 7-es fokozat között váltakozott az erejük. A földmozgások többségének a központja Honsú északkeleti partvidékétől keletre fekvő térségben, a Csendes-óceánban volt.


Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. március 13. 14:22
    „Bórsavat használlnak a hütö vizben, mert az magába szivja a nutránokat a reaktorban és igy szintén csökkenti a robbanás lehetöségét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bahrein: a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen

A bahreini rendőrség könnygázt vetett be vasárnap tüntetők ellen, akik lezártak egy fővárosba vezető… Tovább olvasom