Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

A haiti károsultak segítését kéri a Baptista Szeretetszolgálat

A Haiti földrengés áldozatainak támogatását kéri a magyar lakosságtól és a cégektől a Baptista Szeretetszolgálat.
A szervezet főigazgatója, aki szombaton tért vissza a tragédia helyszínéről, az MTI-nek elmondta: az életben maradottaknak és a sérülteknek továbbra is nagyon nagy szükségük van alapvető élelmiszerekre, gyógyszerekre és orvosi ellátásra. Szilágyi Béla arról számolt be, hogy a szigetországban még mindig nagy a káosz, lassú a segélyek kiosztása, illetve annak koordinálása. Az emberek érthető módon türelmetlenek, ám minden segítséget nagy köszönettel és hálával fogadnak - tette hozzá.

Közölte, még mindig nagyon sok a sebesült és beteg ember, akik napok óta ellátásra várnak; a kórházak nem győzik az ellátást. A magyar orvosok megszakítás nélkül dolgoznak a haiti közösségi kórházban, aminek egy része a későbbi utórengésben használhatatlanná vált. A főigazgató megjegyezte, hogy Haitin a földrengés előtt is rossz volt az egészségügyi helyzet: lényegében csak az kapott ellátást, aki meg tudta fizetni, állami egészségügy szinte egyáltalán nem létezett korábban sem. Szilágyi Béla elmondta, a szeretetszolgálat orvosai és szakápolói naponta 180-200 sérültet látnak el, és három műtőben dolgoznak folyamatosan a hozzájuk csatlakozó más nemzetiségű kollégáikkal.

A nélkülözés érzékeltetésére elmondta, az életben maradottak gyakran pocsolyákból vagy szennyezett kutakból isznak, mert a vízvezeték-hálózat is tönkrement a földrengéskor. Az utcákon a nappal 40-42 Celsius fokos időben még mindig lehet látni holttesteket, akiket a romok alól húztak ki, vagy akiket ott ért utol a halál, mert nem jutottak ellátáshoz vagy ivóvízhez. Sok helyen tömegével égetik el a holttesteket a járványveszély miatt - tette hozzá. Arra a kérdésre, találkoztak-e szerv-, vagy gyermekkereskedelemre utaló jelekkel, ahogy arról korábban a média hírt adott, a főigazgató azt mondta, nem láttak ilyet, de hozzátette: olyan mértékű a káosz és a szervezetlenség, hogy azt nagyon sokan kihasználhatják.

Közölte, a hatóságok ugyan megpróbálják ellenőrizni, kik hagyják el az országot, de a kis kikötők miatt ez szinte lehetetlen. Szilágyi Béla közölte, az első segélyakciók után sem hagyja el a szeretetszolgálat az országot, és akár még évekig is ott maradnak. Terveik között szerepel egy iskola és egy árvaház felépítése. A főigazgató azt kérte, aki teheti, segítse munkájukat, és lehetőségeihez mérten anyagilag is támogassák a Haitin élőket.

Aki pénzzel tudja segíteni a Baptista Szeretetszolgálat munkáját, az a baptistasegely.hu-n internetes címen megtalálhatja s szervezet számlaszámát. Haitin múlt kedden rázta meg 7-es erősségű földrengés a fővárost és környékét, a katasztrófának becslések szerint legkevesebb 110 ezer halálos áldozata van. Az országban szerdán újabb, 6,1-es erejű földrengés volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhullatták szandálszögeiket a római kori katonák

Eddig több mint ezerkétszáz fém szögre bukkantak német régészek a Göttingen környéki egykori római… Tovább olvasom