Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A görög parlament a pénzügyi csomagról szavaz

A megszorítások ellen tüntetők összecsaptak a rendőrséggel Athénban. Késő este várható a döntés, hogy a görögök elfogadják-e a az intézkedéseket.

Lát lehetőséget az adósság átalakítására Christine Lagarde

23:05 - Görögország európai hitelezői egyre inkább hajlanak az adósság átalakítására - jelentette ki szerdán este a CNN International tévécsatornának adott interjúban Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.

"Bizakodó vagyok, mert az elmúlt pár órában az adósság átalakításának elvével barátkozó pozitív hangokról értesültem" - fogalmazott az IMF vezérigazgatója.

Az IMF kedden jelentette be, hogy nem fog részt venni a harmadik görög mentőcsomag finanszírozásában az adósság olyan átalakítása nélkül, amely lehetővé teszi a törlesztési terhek jelentős mérséklését középtávon. "Mindenkinek értésére adtuk, hogy bármilyen megállapodásról is legyen szó, meg kell találni a módját a terhek csökkentésének annak érdekében, hogy az ország fenntartható pályára állhasson" - mondta Christine Lagarde.

Az európai döntéshozóknak a hét végén bemutatott és a héten kedden nyilvánosságra hozott elemzésében az IMF kimutatta, hogy az adósság jelentős csökkentése nélkül Görögország nem lesz képes fenntartható módon törleszteni adósságát. Az IMF három javaslattal állt elő: a törlesztési periódus több évtizedes megnyújtásával harminc éves törlesztési moratóriummal, Athén rendszeres pénzügyi támogatásával, illetve az adósság átalakításával.

Christine Lagarde a CNN-nek adott interjúban a törlesztési periódus megnyújtását jelölte meg a legvalószínűbb forgatókönyvnek, mivel a másik két megoldás szerinte "politikai szempontból nincs benne a pakliban".

Összecsapások a megszorítások ellen tüntetők és a rendőrség között

21:40 - Összecsapások törtek ki szerda este az athéni parlament előtt a megszorítások elleni tiltakozásul rendezett tömegtüntetésen.

A rendőrök paprikasprayt és könnygázt vetettek be a rájuk Molotov-koktélokkal és kövekkel támadó többtucatnyi álarcos fiatal ellen. A rendbontók kirakatokat törtek be és legalább egy autót felgyújtottak. Az erőszak láttán a békés demonstrálók menekülni kezdtek. A rendőrség közölte, hogy legalább 50 embert őrizetbe vettek.     A hatóságok közlése szerint több mint 12 ezren gyűltek össze a parlament épülete előtti Szintagma téren, hogy tiltakozzanak a Görögország és hitelezői között hétfőn kötött megállapodás ellen. "Nemet mondunk a privatizációra, mentsük meg a kikötőket, a DEI-t (a nemzeti energiavállalatot), a kórházakat" - olvasható a parlament előtt elhelyezett egyik transzparensen.

"Azért vagyok itt, mert a kormány nem vette figyelembe a július 5-i szavazásunkat (a hitelezők által javasolt reformintézkedésekről tartott referendumot)" - mondta a 28 éves Heleni, a tüntetés egyik résztvevője.

Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, amelyek elfogadását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.

A parlament várhatóan késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható. Sajtójelentések szerint a voksolás után ismét tüntetéseket szerveznek a törvényhozás épülete elé.

Röviddel a parlamenti vita kezdete előtt a radikális baloldali Sziriza élén álló Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azzal fenyegette meg párttársait, hogy lemond, ha nemmel szavaznak az első reformokról szóló törvényjavaslatra. A kormánypárt  szélsőbaloldali platformja és koalíciós partnere is ellenzi az újabb megszorításokat.

Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a görögök több mint 70 százaléka amellett áll ki, hogy a parlament hagyja jóvá az országot az összeomlástól megóvó mentőcsomaghoz szükséges intézkedéseket.

Ciprasz lemondással is fenyegette párttársait, ha a takarékossági csomag ellen szavaznak

19:20 - Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán lemondással is fenyegette párttársait arra az esetre, ha késő este a parlamentben az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslat ellen szavaznak.

"Azért vagyok miniszterelnök, mert van egy parlamenti csoport, amely támogat engem. Ha nincs meg ez a támogatás, akkor nehéz lesz számomra, hogy holnap is kormányfő maradjak" - idézte Cipraszt kora este egybehangzóan a görög média.

A törvénytervezet jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy Görögország meg tudja kezdeni a tárgyalásokat a hitelezőkkel a harmadik - a számítások szerint 82-86 milliárd eurós - pénzügyi mentőcsomagról. A törvényhozás szerdán késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható.

A szavazás előtt a kormányzó Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) központi bizottságának többsége úgy foglalt állást, hogy nem szabad elfogadni az ismert feltételek mellett az újabb pénzügyi támogatást. Az ellenzők petíciót írtak alá, amelyben egyebek között úgy fogalmaztak, hogy az európai vezetők ajánlata nem szolgálja a görög nép érdekét. A párt vezető testületének 201 tagja van, a petíciót 109-en írták alá.

Az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával ugyanakkor nagy valószínűség szerint Ciprasznak sikerül majd elfogadtatnia a jogszabályt.

Ma szavaznak

7.43 - A görög parlament ma este szavaz az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslatról.

Az európai hitelezők és az athéni kormány hétfő reggel állapodott meg a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről. Ezt a megállapodást kell legkésőbb ma megszavaznia a görög parlamentnek. Ezután kezdheti meg Görögország a tárgyalásokat a három évre szóló, a számítások szerint 82-86 milliárd eurós pénzügyi támogatásról.

Alekszisz Ciprasz kormányfőnek nagy valószínűséggel sikerül elfogadtatni a jogszabályt, de csak az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával, mivel a kormányzó Sziriza párt keményvonalas balszárnyának és a kisebbik koalíciós pártnak a képviselői nem támogatják a szigorú feltételeket.

Újabb mankó

12.29 - Az Európai Bizottság 7 milliárd eurós áthidaló kölcsönt ajánlott fel Athénnak júliusra, ha a parlament megszavazza a pénzügyi támogatás fejében vállalt reformokat.

A kölcsönt a Reuters hírügynökség értesülései szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) fizetnék. Az EFSM keretében az Európai Bizottság az Európai Unió költségvetéséből, vagyis végső soron az összes EU-tagállam befizetéseiből nyújt kölcsönt valamely tagországnak legfeljebb 60 milliárd euró értékben.

A kölcsönt legkésőbb három hónap múlva kellene visszafizetnie Görögországnak az EFSM-be abból a várhatóan 86 milliárd eurós támogatásból, amelynek feltételeiről Athén hétfő reggel állapodott meg a hitelezőivel. A harmadik pénzügyi mentőcsomagból az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), az euróövezet mentőalapja keretében részesül majd Görögország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ramadán alatti böjt megszegéséért ítéltek el fiatalokat Marokkóban

Négy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek Marokkóban négy fiatalt, amiért az iszlám böjti… Tovább olvasom