Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A gázvita árthat a narancsos koalíciónak

Az Oroszországgal való gázvita szétszakíthatja az ukrán elnök, Viktor Juscsenko és Julia Tyimosenko miniszterelnök törékeny koalícióját - állítják ukrán politikai szakértők. Az orosz Gazprom kedden közölte, hogy két napon belül másodszor csökkenti 25 százalékkal az Ukrajnának szánt földgázmennyiséget, mert az energiaipari óriáscég szerint Kijev nem egyenlítette ki tartozását.
A 2004-es "narancsos forradalomban" egymás mellett álló politikusok hatalomba kerülésük óta folyamatosan vitáznak egymással különböző politikai ügyeken, a NATO-tagságtól az ukrán gazdaságig. Szakértők szerint az ukrán-orosz gázvita mindkettőjüknél az "utolsó csepp" lehet a pohárban. Miután az orosz Gazprom még korábban azzal fenyegette meg Ukrajnát, hogy csökkenti az oda szállított földgáz mennyiségét, Juscsenko Moszkvába sietett és február 12-én megállapodott Vlagyimir Putyinnal. Tyimosenko azonban azonnal visszautasította a megállapodást, amelyet azóta sem hajtottak végre.

Az orosz elnökkel folytatott múlt heti telefonbeszélgetése után Juscsenkó aztán figyelmeztette miniszterelnökét, hogy ne provokáljon "gázháborút" Oroszországgal. Gazprom ezen a héten aztán lépett: először hétfőn, majd kedden is 25-25 százalékkal csökkentette az Ukrajnának szánt gázmennyiséget. Kijev pedig azzal fenyegetett, hogy ha nem tudja ellátni saját szükségleteit, akkor megcsapolja az Európába irányuló gázszállítmányokat. Közben a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint Viktor Juscsenko már a napokban megkezdheti a konzultációkat a parlament feloszlatásáról és az idő előtti parlamenti választások kiírásáról, amennyiben a törvényhozás a közeljövőben nem lát munkához. Raisza Bogatirjova szerint az államfőt nyugtalansággal tölti el a törvényhozás elhúzódó munkaképtelensége, és hogy a pártoknak nincs konkrét és világos tervük a krízisből való kilábalásra.

Az ukrán alkotmány értelmében az államfő feloszlathatja a törvényhozást, amennyiben az harminc napon keresztül működésképtelennek bizonyul. A kijevi legfelsőbb tanács február 13-ika óta nem ülésezik az ellenzék bojkottja miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Albán kérés a szerbekhez

Koszovó vezetői arra kérik a szerbeket, hogy térjenek vissza a normális életvitelhez, hagyjanak fel… Tovább olvasom