Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

A Gazprom nem vár újabb év eleji gázháborút

Az orosz Gazprom nem vár újabb év eleji "gázháborút" Ukrajnával, miután 2009 elején tízéves alapmegállapodást írt alá az ukrán Naftogazzal, és az év folyamán ehhez kapcsolódó szerződésekben részletesen igyekeztek rendezni a 2010-es gázszállításokkal kapcsolatos konkrét kérdéseket.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője szerint - aki az Eho Moszkvi rádióadónak nyilatkozott - jó megállapodást kötöttek a Naftogazzal. Elmondta: a Gazprom felfüggesztette a 2009-es gázválsággal kapcsolatos keresetét a Naftogaz ellen, amelyet egy stockholmi bíróságon indított.

A Gazprom és a Naftogaz vezetői Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő jelenlétében 2009. január 19-én írták alá az ukrajnai orosz gázszállításokat rögzítő alapszerződést. Putyin akkor reményét fejezte ki, hogy a tízéves időtartam lehetőséget ad a hosszú távú, megbízható és stabil kapcsolat kialakítására. Az aláírt szerződések teljesen kiiktatják a közvetítőket és külön intézkednek az Ukrajnának való gázszállításról és a tranzitról.

A Gazprom és a Naftogaz 2009. december 25-én kiegészítő megállapodást írt alá a január 19-én kelt gázszállítási szerződéshez. Eszerint az Ukrajna számára korábban rögzített, 52 milliárd köbméternyi éves gázszállítási mennyiséget 2010-re 33,75 milliárdra csökkentik. Az aláírt megállapodás intézkedik arról is, hogy a Gazprom az idén nem követeli Ukrajnától a szerződésben rögzített mennyiségből át nem vett gáz után járó bírságot. Ukrajnában a gazdasági válság következtében jelentősen csökkent az idén a gázfelhasználás, 2009 első 9 hónapjában a Naftogaz a szerződésben előirányzott 31,7 milliárd köbméter helyett csupán 18,85 milliárd köbmétert vett át.

Olvasóink írták

  • 2. jánosi 2010. január 03. 21:59
    „Hát a Gazpromnál csak tudják ! ha ők nem csinálják: nem lesz gázháború .........”
  • 1. Syracusa 2009. december 31. 23:55
    „Szlava BOGU !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirimati, ahol már 2010-et írnak

Kiritimati szigetén már több órája megkezdődött az újév. A 300 négyzetkilométeres korallsziget… Tovább olvasom