Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A Fukusima-1 atomerőműben kiszámíthatatlan a helyzet

A Fukusima-1 atomerőműben változatlanul kiszámíthatatlan a helyzet alakulása Kan Naoto japán miniszterelnök szerint, ami - mint hangsúlyozta - maximális erőfeszítéseket követel a kormánytól.

Kan Naoto erről kedden a japán felsőház költségvetési bizottsága előtt beszélt - szavait az NHK japán tv-csatorna is közvetítette -, hangsúlyozva: továbbra sem tudják megjósolni, hogyan alakul majd a helyzet az atomerőműben.

A március 11-i pusztító földrengés halálos és eltűnt áldozatainak egyesített száma a legújabb adatok szerint meghaladta a 28 ezret. Ebből 11063 a megerősített haláleset és 17258 az eltűnt személy. Valószínűleg ennél többen vannak, hiszen a földrengésben és a tengerárban egész családok vesztek oda, így az emberek eltűnéséről esetleg nem is kaptak információt a hatóságok. Főként Fukusima prefektúrában vannak gondok, ahol az áldozatok felkutatását akadályozza a sérült atomerőműből kiszabaduló radioaktív szennyezés.

A II. világháború utáni legsúlyosabb japán katasztrófa következtében 240 ezer ember van még a menedékül kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba s 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban. A legnagyobb kárt Mijagi prefektúra szenvedte el.
Újabb erős utórengés rázta meg kedden Japán katasztrófa sújtotta északkeleti részét. A Richter-skála szerint 6,4-es erősségű, helyi idő szerint este 8 óra előtt néhány perccel bekövetkezett földmozgás Tokióban is kilendítette a magasabb épületeket. Szökőárriadót nem rendeltek el a hatóságok, és egyelőre újabb áldozatokról vagy károkról sem érkezett jelentés a térségből.

A kínai földrengés-megfigyelő központ közlése szerint a keddi rengés epicentruma Japán fő szigetétől, Honsútól keletre a Csendes-óceánon - Mijagi és Fukusima prefektúrák közelében - fészke pedig mintegy 20 kilométeres mélységben volt.

Enyhe, a lakosságra nézve veszélytelen radioaktív szennyezést észleltek Kanada nyugati partvidékén az esővízben és a csendes-óceáni algákban. A Simon Fraser Egyetem a jód 131-es izotópjának növekvő mennyiségéről közölt adatokat. Szintén ennek az izotópnak a felbukkanásáról adtak hírt kedden Dél-Koreában, Kínában és a Fülöp-szigeteken, de ott sem veszélyes mértékben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lady Gaga 1,5 millió dollárt gyűjtött a földrengés áldozatainak

A Japánon végigsöprő földrengés és cunami áldozatainak javára ajánlja fel Lady Gaga a pénzt. Tovább olvasom