Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

A francia kormány szerint ˝valós˝ a terrorveszély Franciaországban

A francia belügyminiszter hétfőn megerősítette, hogy "valós" a terrorveszély Franciaországban, s a riadókészültséget megerősítették. Korábban több forrás is jelezte: merénylet lehetséges Franciaország ellen.

A belügyminiszter közlése szerint a fenyegetettséget csütörtök óta ítélik meg fokozottnak. Aznap raboltak el fegyveresek, a feltételezések szerint iszlamista radikálisok, Nigerben öt francia, egy togói és egy madagaszkári állampolgárt.

A riadókészültséget pénteken emelték a második legmagasabb szintre Párizsban, miután az algériai titkosszolgálat arról tájékoztatta a francia hatóságokat, hogy egy öngyilkos merénylőnő készül felrobbantani magát a fővárosban.

"A terrorveszély valós, a riadókészültséget ezért megerősítettük" - közölte Brice Hortefeux. Hozzátette: "Minden szükséges erőt mozgósítottunk a veszélyes cselekmények megelőzésére".

A párizsi ügyészség terror-elhárítási részlege előzetes vizsgálatot indított az öngyilkos merénylettervről szóló információ ellenőrzésére. A France Info hírrádió belügyminiszteri forrásokból úgy tudja, hogy a titkosszolgálat múlt hét vége óta próbálja megtalálni a terrortámadás tervével gyanúsítható nőt, egyelőre sikertelenül. A pályaudvarok és nagyobb bevásárlóközpontok környékén megerősítették a biztonsági készültséget.

Szintén a hírrádió közölte: Dalil Boubakeur, a párizsi Nagy Mecset rektora csütörtök óta rendőri védelem alatt áll, annak ellenére, hogy semmi nem utal arra hogy a merényletet ellene akarják végrehajtani. A muzulmán vezető a rádióban azt mondta, hogy vele nem közölték a hatóságok, miért erősítették meg a védelmét.

Bernard Squarcini, a francia kémelhárítás vezetője egy héttel ezelőtt egy interjúban azt állította, hogy még soha nem volt olyan nagy a merényletveszély Franciaországban, mint jelenleg. Szombaton pedig úgy ítélte meg, hogy az ország hatalmas terrorfenyegetettség alatt áll.

Elemzők szerint a szélsőséges iszlamista csoportok több dolog miatt is neheztelnek Párizsra. A francia parlament szeptember 14-én fogadta el azt a törvényt, amely megtiltja az arcot teljesen elfedő kendő - a két iszlám női viselet, a nikáb és a burka - viselését nyilvános helyen. Az intézkedés miatt Franciaország korábban több fenyegetést is kapott radikális iszlamista csoportok vezetőitől. Aznap este bombariadó miatt ki kellett üríteni az Eiffel-tornyot és az egyik gyorsvasúti megállót, de a névtelen telefonálótól érkezett riasztás hamisnak bizonyult.

A francia állampolgárok nigeri elrablásával gyanúsított al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb júliusban szintén egy francia állampolgárt, egy humanitárius szervezet 78 éves munkatársát, Michel Germaneau-t rabolta el, majd meggyilkolta. Az ő kiszabadítására, a mauritániai erők segítségével Franciaország által szervezett sikertelen akciót követően az iszlamista csoport bosszút esküdött és megfenyegette a régió minden francia érdekeltségét, illetve Franciaországot.

Párizsban utoljára 15 éve követtek el iszlamista merényletet.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. szeptember 22. 07:03
    „Ha a politikát fenyegetik, akkor valós a terrorveszély! De, ha apolitikusok terrorizálják az emberiséget, akkor az csupán jogos törvényerejű rendelet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merényletek boszniai horvát pártok ellen

Hétfő hajnalban géppisztolyból adtak le lövéseket Orasjében két nagy boszniai horvát párt… Tovább olvasom