Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A francia gazdasági miniszter kételkedik Juncker 300 milliárdos csomagtervében

A francia gazdasági miniszter kételyeit fejezte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által megígért 300 milliárd eurós beruházásösztönző csomagtervével kapcsolatban. Brüsszel napokon belül ismerteti az elképzelést.

"Attól félek, hogy a terv csalódást okoz. Nincs semmi okom rá, de nyugtalan vagyok" - mondta Emmanuel Macron a Financial Times című londoni gazdasági napilapban szerdán megjelent nyilatkozatában.

   
 Rámutatott, hogy ténylegesen pénzre van szükség, és azt hatékony módon kell felhasználni. Hozzátette, hogy Franciaország 60-80 milliárd euró friss pénzt remél az Európai Uniótól.
    
Juncker azt ígérte, hogy 300 milliárd euróval támogatják meg a nyomott európai gazdaság fellendítését, de azt még nem részletezte, hogy ennek az összegnek mekkora része származna állami forrásokból és mekkora magántőkéből. Bizonytalanság övezi azt is, hogy Brüsszel milyen erőfeszítéseket milyen formában kér a tagállamoktól (például új tőkeapport, állami garanciavállalás, meglévő hitelek újbóli mozgósítása). 
    
A Les Échos című francia gazdasági újságnak Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja kijelentette, hogy a lehető leggyorsabban kell cselekedni, "be kell temetni az Európát meggyengítő, a beruházások terén meglévő árkot". Hozzátette, hogy a bizottság elnöke már a napokban ismerteti csomagtervét.
    
Moscovici valódi hozzáadott értéket teremtő beruházásokat szorgalmaz, az erőfeszítéseket a kutatás-fejlesztés-innováció támogatásával a tudományokra, az oktatással a humán tőkére, valamint az infrastruktúra három nagy szektorára, a digitalizációra, az energiahatékonyságra és a közlekedésre összpontosítaná. 
    
Az Európai Parlament liberális frakciója, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) szerdán egy 700 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagtervvel állt elő. Guy Verhofstadt, a frakció elnöke elmondta, hogy a program három pillérre támaszkodik: a magántőkét mozgósító 700 milliárd eurós beruházási alapra, a háztartásokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat támogató adózási intézkedésekre, illetve az Európai Unióban kulcsfontosságú piacok megnyitásának felgyorsítására. Mindennek előfeltétele, hogy az uniós tagállamok folytassák a szükséges strukturális reformok végrehajtását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját rokonai kövezték halálra a várandós nőt

A nőt téglákkal verte halálra mintegy harminc rokona, mert az engedélyük nélkül kötött házasságot. Tovább olvasom