Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A férj dolgozik – a feleség biztosított Ausztriában?

A családtagok nem válnak automatikusan biztosítottá Ausztriában, ha az édesapa az osztrákoknál dolgozik.
Olvasói kérdés

Férjem Ausztriában dolgozik, én nem dolgozom. Magyarországon fizetem magam után a tb-t, mert nem tudom, hogy a férjem biztosítása alapján én is biztosítva vagyok-e. Így csak magyar tajkártyám van. A férjem cégénél minden évben kitöltetik vele az Auslandbetreuungot. Két gyermekünk is van, egyik tíz-, másik hatéves. A férjem révén ők is biztosítottak? Az osztrák betegbiztosítónál kellene érdeklődnie a saját betegkártyájával arról, hogy mi is biztosítottak vagyunk-e?

A családtagok nem válnak automatikusan biztosítottá Ausztriában, ha az édesapa az osztrákoknál dolgozik. Külön kérelemre tudja a Gebietskrankenkasse, az osztrák betegbiztosító rávezetni őket a kint dolgozó biztosítására. Arra a nyomtatványra kellene a családtagokat is rávezetni, amit a munkáltató kitöltet a munkavállalóval.

Auslandbetreuung, azaz külföldi ellátás, pontosabban Antrag für eine Auslandbetreuung, azaz kérelem külföldi ellátáshoz.

Miután kérelmezték a rávezetést és az osztrák hatóság megküldte az igazolást, akkor a nem biztosított családtagnak nem kell maga után járulékot fizetni Magyarországon.
(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adókedvezmény cukorbetegeknek Ausztriában

A diabéteszeseket mint tartós betegeket Ausztriában is adókedvezmény illeti meg. Tovább olvasom