Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A felkelők lerombolják Kadhafi házát

Felkelők fosztogatnak Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető szülővárosában, Szirtben, miközben továbbra is kemény küzdelem folyik a Kadhafi-párti erők utolsó fészkének tartott városért.
Felkelők fosztogatnak Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető szülővárosában, Szirtben, miközben továbbra is kemény küzdelem folyik a Kadhafi-párti erők utolsó fészkének tartott városért - közölte az AP amerikai hírügynökség vasárnap szemtanúk beszámolóira hivatkozva.

A felkelők teherautókkal traktorokat, ipari generátorokat és más nehézgépeket szállítottak el a feldúlt városból a közeli Miszrátába, amelyet hónapokig ostromoltak a Kadhafihoz hű csapatok. Az AP riportere az elhordott eszközök között a szirti repülőtérről származó mobil lépcsőket, poggyászszállító kézikocsikat, repülőgép-vontató, illetve biztonsági berendezéseket is látott, amelyeket feltehetően a jelentősen lerombolt miszrátai repülőtér újjáépítéséhez zsákmányoltak a felkelők. Egyes beszámolók szerint a fegyveresek lakóházakat is kifosztottak.

Az újjáépítés szellemében vasárnap az új vezetés Tripoliban megkezdte az egykor Kadhafi főhadiszállásául szolgáló épületegyüttes lebontását. A NATO által is többször bombázott Bab al-Azizija nevű épületegyütteshez érkező buldózereket fegyveresek, illetve az új líbiai zászlót lengető ünneplő tömeg kísérte. "Leromboljuk, mert mindent el akarunk pusztítani, ami Kadhafihoz tartozik" - mondta a jelen lévő fegyveresek parancsnoka. Azt szeretnénk, ha egy békeközpont épülne Kadhafi otthonának a helyén" - tette hozzá.

Több jel - például a vasárnapi fosztogatás - is arra utal, hogy megbékélés és az ország egyesítése nehézségekbe ütközhet. Ezt támasztja alá az ENSZ egy minap kiadott jelentése is, amely szerint közel hétezer ember raboskodik továbbra is az országot jelenleg kormányzó Átmeneti Nemzeti Tanács börtöneiben, s azt sem lehet kizárni, hogy a fogvatartottakat megkínozták. Az átmeneti hatóságok ugyanis nem vezetnek átlátható nyilvántartást a rabokról, így megnyílik a lehetőség a visszaélések előtt - állapította meg Mona Rishmawi, az ENSZ emberi jogi irodájának egyik vezető beosztású munkatársa.

Azt gondoljuk, hogy a börtönökben rosszul bánnak a rabokkal, vallomások és bizonyítékok alapján kijelenthetjük, hogy kínzás folyik - jelentette ki Rishmawi. A fogvatartottak, akinek többsége bírósági eljárás nélkül került börtönbe, főként Kadhafi-párti harcosok, feltételezett zsoldosok, vagy ellenőrzőpontoknál letartóztatott, papírokkal nem rendelkező emberek.

Vannak azonban olyan líbiaiak, akik már most a polgárháború utáni időszakra készülnek. Az utazási ügynökségek és a turizmussal foglalkozó tisztviselők már azt tervezik, hogyan fogják a szomszédos Egyiptomhoz és Tunéziához hasonlóan virágzóvá tenni az ország idegenforgalmát. Van olyan iroda, amely más most kínál - igen jutányos áron - "posztháborús líbiai" túrákat. Bár ez utóbbi próbálkozás talán kicsit túl optimista, az idegenvezetők reményei szerint egy éven belül megindulhat a "turistaözön". Hozzájárulhat ehhez, hogy hamarosan újra megnyitja kapuit a tripoli nemzetközi repülőtér, amelyet az átmeneti vezetés hétfőn vett át a felkelők egy csoportjától, és több nagy légitársaság már bele is egyezett, hogy újraindítsa a líbiai fővárosba közlekedő járatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi ügy lehet a miniszter botrányából

Csalás gyanújával rendőrségi vizsgálat indulhat Liam Fox volt brit védelmi miniszter közeli… Tovább olvasom