Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A felkelők kiszorították Kadhafi katonáit egy olajkikötőből

A felkelők kiszorították a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Rász Lanuf olajkikötőből Moammer Kadhafi elnök katonáit, és kitűzték a város felett saját lobogójukat.

Kadhafi katonái azután hagyták el a várost, hogy ellentámadásba lendültek az újonnan létrehozott katonai tanács fegyveresei. A rendszerellenes erők sikeréhez az időjárási viszonyok is hozzájárultak: viharos szél tombolt a település környékén, s rosszak voltak a látási viszonyok, ezért a líbiai hadsereg nem tudta bevetni a felkelők ellen harci helikoptereit és vadászgépeit.

A líbiai külügyminiszter-helyettes, Háled Káim ugyanakkor éppen az ellenkezőjét mondta újságíróknak. Azt állította, hogy a hadsereg péntek estére újra ellenőrzése alá vonta a várost. Hasonlóan ellentmondásosak az-Závija városról szóló hírek is. A líbiai állami tévé péntek délután jelentette, hogy a várost elfoglalták a Kadhafit támogató erők.

Az al-Dzsazíra viszont szombatra virradóra arról számolt be, hogy a fővárostól nyugatra fekvő olajipari központ továbbra is a rendszerellenes tüntetők kezén van. A lázadók zöme a város központi terén gyűlt össze, és meg akarják védeni a várost. Szemtanúk szerint "merő hazugság" az, hogy a kormányerők visszafoglalták a várost. Jóllehet szorul a hurok a városvédők körül, a kormányerők egyelőre nem is léptek az-Závija területére - idézte az arab tévé az egyik felkelőt.

Olvasóink írták

  • 2. G.D 2011. március 05. 21:16
    „Hasonló dilemmában voltam én is, mint te! Aztán fellapoztam a Wikipediát és ott az áll, hogy mind a kettö megnevezés helyes!!?? Hát nekem is azért inkább Gadafi!”
  • 1. Ing.Böck 2011. március 05. 11:47
    „Még mindig nem világos ki lehet az a Kadhafi, ezt az agyrémet a Kisalföld találta ki ? Helyesen: GADAFI !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tripoli hivatalosan elfogadta a venezuelai elnök közvetítési ajánlatát

A líbiai kormány hivatalosan felhatalmazta Venezuelát pénteken arra, hogy hozzon létre nemzetközi… Tovább olvasom