Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

A Fehér Ház elítélte a Krím orosz annektálását

"Az önök helyében nem fektetnék be orosz értékpapírokba" - mondta az amerikai elnök hivatalának szóvivője.

"Ezt az akciót - a népszavazás eredményét és az Ukrajna egy régiójának annektálására irányuló kísérletet - az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni" - jelentette ki Jay Carney, az amerikai elnök hivatalának szóvivője.

Carney közölte, hogy Washington ki fogja bővíteni azon orosz tisztségviselők listáját, akiket amerikai vízumtilalommal és bankszámla-befagyasztással sújtottak. Az eddigi szankciókat a The Wall Street Journal szerkesztőségi cikkében "komolytalannak" nevezte, a The Washington Post állásfoglalása pedig azt írta, hogy a büntetőintézkedések csak "ugatnak" és nem "harapnak".

"Ha Oroszország nem változtat irányvonalat, akkor az általunk, a barátaink és szövetségeseink által megállapított költségekbe veri majd magát szerte a világon, amelyeket általánosságban a világgazdaság fog kiróni" - hangoztatta Jay Carney.

"A költségek mindaddig növekedni fognak, amíg Oroszország nem változtat irányt" - tette hozzá.

"Az önök helyében nem fektetnék be orosz értékpapírokba - hacsak nem shortolni (a tőzsdei értékcsökkenésre játszani) akarnak" - mondta Carney a sajtótájékoztatón részt vevő újságíróknak.

A Fehér Ház általában - nehogy elriassza a befektetőket - tartózkodik a pénzpiaci kilengésekkel kapcsolatos kommentároktól, ám Carney ezúttal kijelentette: úgy hiszi, hogy az amerikai és az európai szankciók, az ukrajnai orosz fellépés következményeivel kombinálva, károkat fognak okozni az orosz gazdaságnak.

Egyebek mellett felhívta a figyelmet a rubel árfolyamának gyengülésére.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára "konstruktív párbeszédre" sürgette a válságban érintett valamennyi felet. Ezt kedden Stephane Dujarric, a világszervezet szóvivője jelentette be New Yorkban.

Dujarric szerint Ban intenzívvé tette diplomáciai erőfeszítéseit, és magas szinten felvette a kapcsolatot az érintett felekkel, valamint mindazokkal akik érdekeltek a válságban. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az ENSZ-főtitkár "növekvő aggodalommal" figyeli a legutóbbi fejleményeket, beleértve a krími népszavazást és a félsziget orosz annektálását.

A világszervezet első embere arra intette a feleket: tartózkodjanak a "meggondolatlan cselekedetektől", és fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a válságot az ENSZ Alapokmányának a szuverenitás, a területi épség és az egység tiszteletben tartását előíró elvek alapján oldják meg. Az ENSZ Közgyűlése Ukrajna kérésére csütörtökön plenáris ülést tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Greenpeace-aktivisták behatoltak az egyik francia atomerőműbe

A csendőrség eddig húsz személyt előállított, de 15-en jelenleg is a reaktor épületének tetején… Tovább olvasom