Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A fasizmus térhódítására figyelmeztetnek Szerbiában

A szerb társadalomban radikális nacionalizmus uralkodik, amely könnyen átcsaphat fasizmusba, szögezte le egy tanácskozáson Ranko Koncsar szerb történész, aki szerint a társadalom frusztrált a katonai és a politikai vereségek miatt, kifejezett a megaláztatás érzése, ami a fasizmus erősödésének az előfeltétele.
Tény hogy a szerbek nem néztek szembe az elmúlt évtizedben történtekkel, ami - a történész magyarázata szerint - még nagyobb frusztrációkat okoz. Koncsar szerint a fasizmus veszélye abban is kimutatható, hogy Szerbia veszélyeztetettségét emlegetik: fenyegetést kívülről is, belülről is.

A Megálljt a fasizmusnak (Stop fasizmus) elnevezésű tanácskozáson felszólaló Pavel Domonji, a szerbiai Helsinki-bizottság újvidéki irodavezetője úgy fogalmazott, hogy folyamatban van a "fasizmus beiktatása". Koszovó függetlenségének kikiáltását követően az erőszakra való nyílt felhívásokat hallhattunk a szerb kormány egyes tagjaitól.

Ilyen felhívások nem hangzottak el még Milosevics minisztereinek a szájából sem, mondta Domonji. A vasárnap esti tanácskozáson megjelent Nenad Csanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga vezetője, aki ugyancsak azt hangoztatta, hogy Szerbia nem léphet előre, ha nem képes szembesülni közelmúltjával. Szerinte abban van a probléma, hogy Szerbiának nem volt nürnbergi pere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etnikai indíttatású volt a szabadkai magyar fiú megkéselése

Etnikai indíttatású volt a szombatra virradóra történt szabadkai késelés, amelyben súlyos… Tovább olvasom