Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A csehek több mint kétharamada tart a jövő évi reformoktól

A lakosság 70 százaléka tart a Csehországban jövőre életbe lépő átfogó reformoktól - derül ki abból a friss felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató ügynökség készített a cseh közszolgálati televízió megbízásából. Az egyik leginkább szembetűnő változást, a vizitdíj bevezetését például a lakosság háromnegyede ellenzi.
Az emberek főként jelenlegi életszínvonaluk romlásától félnek. Aggodalmaikat az ügynökség szakmeberei szerint nagy mértékben a tájékozatlanság táplálja, tehát - állapítják meg - Mirek Topolánek jobbközép kormányának a közép- és alapfokú végzettségűek döntő többségével nem sikerült megértetni, elfogadtatni a reformot.
A hatvanévesnél idősebbek 90 százalékának meggyőződése: 2008-tól rosszabb lesz a soruk, mint volt eddig.

A gazdaságilag aktív lakosság egy részének ugyanakkor kedvezhet a reform, mert csökkennek a cégek adóterhei és egykulcsos lesz a jövedelemadó. Eddig négy jövedelemadó-kulcs volt Csehországban - 12, 19, 225 és 32 százalék -, a jövő évtől csak egy lesz: 12,5 százalék. Míg azonban eddig a járulék nélküli jövedelemből számolták ki az adóalapot, annak megállapításához 2008-tól a teljes összegből már nem számolják le a biztosítási díjakat.

Szigorítások várnak a csehekre szociális téren is. Eddig például akkor járt családi pótlék, ha a család összjövedelme nem érte el a létminimum négyszeresét, januártól azonban már csak 2,4 százalék lesz ez a szorzó.

Ugyancsak egy sor változatást vezet be a Topolánek-kormány az egészségügyben. Vizitdíjként 30 cseh koronát kell majd fizetniük a betegeknek, ami nagyjából 290 forintnak megfelelő összeg. Ugyanennyibe kerül majd egy receptre felírt gyógyszer kiváltása. Az kórházi napidíj 90 korona, vagyis körülbelül 870 forint lesz. Az éves felső összeghatár ötezer korona (hozzávetőleg 48 ezer forint). Mentesülnek a díjfizetés alól a háromévesnél fiatalabb, krónikus betegségben szenvedők és az anyagi szükséghelyzetben lévők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptomban karácsonyozik a francia elnök

Luxorba utazott a francia elnök kedden, hogy az egyiptomi városban karácsonyozzon. Az AFP… Tovább olvasom