Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

A csehek szerint túl sok külföldi dolgozik az országban

Nagyon felemás a csehek hozzáállása az országban dolgozó mintegy félmillió külföldi munkavállalóhoz.

A STEM prágai közvélemény-kutató intézet tavaszi országos felmérésben a megkérdezettek háromnegyede szerint jelenleg túlságosan is sok külföldi állampolgár dolgozik Csehországban, s a csehek 70 százaléka úgy látja, hogy a külföldiek elveszik a hazaiak munkáját, munkahelyeit. Ennek ellenére az emberek 43 százaléka azt gondolja, hogy külföldiek nélkül viszont a cseh gazdaság bizonyos ágazatai nem működnének, mert a hazaiak bizonyos munkákat már nem hajlandóak végezni.
A hivatalos kimutatás szerint jelenleg mintegy 425 ezer idegen állampolgár dolgozik hatósági engedéllyel Csehországban. S becslések szerint több tízezer azok száma, akik engedély nélkül élnek és dolgoznak az országban. A legnagyobb számú idegen munkavállalót az ukránok jelentik, 120 ezren, a második helyen a szlovákok vannak 80 ezerrel. A vietnámiak száma 60 ezer, míg az oroszoké 35 ezer. Az utóbbi években gyorsan emelkedik a román és a bolgár vendégmunkások száma is.
A külföldiek általában a szakképzettség nélküli munkahelyeket foglalják el - nagyon sokan dolgoznak például az építőiparban vagy a szupermarketekben, illetve a mezőgazdaságban, ahol a csehek a mai feltételek mellett nem nagyon hajlandóak dolgozni.
A felmérés eredményének részletesebb elemzése azt mutatja, hogy a külföldiek alkalmazását a cseh lakosság mintegy 40 százaléka ellenzi határozottan. A megkérdezettek mindössze kilenc százaléka gondolja úgy, hogy az idegen munkaerő alkalmazása segíti a cseh gazdaságot - állítja a STEM.
Általános megállapítás, hogy a képzettebb rétegek körében nagyobb a külföldi munkások támogatottsága, mint az alacsony képzettségűek körében. A STEM szerint ez annak eredménye, hogy az idegenek éppen a kevésbé képzett csehek számára jelentenek nem kívánt konkurenciát.

Olvasóink írták

 • 5. SC 2011. május 08. 09:03
  „Öreg,ahhoz a pénzhez bizony vér tapad....Még ha nem is látni rajta...Miért nem tudjátok ti elvégezni azt a munkát?Miért kellenek oda magyarok? Büdös nektek az a meló?:-)))”
 • 4. meir 2011. május 08. 06:29
  „SC!
  az az 5-7000 emberke 4-szer annyit keres itt-(Forintban!)-mint nalatok!!
  jaaaaaa! itt a jol vegzett munkat meg is fizetik!!!”
 • 3. SC 2011. május 07. 21:36
  „2. meir
  Öreg,az az 5 ezer ember megőrült...Nektek dolgozni?Semmi pénzért...”
 • 2. meir 2011. május 07. 14:48
  „1-es/futobab!
  ugyanezt lehetne mondani az itt Izraelben dolgozo NEM ZSIDO Magyarokrol is,-(ugy kb,; 5-7000 fo/Ev!)-akik meg az itt Allampolgar Arab-Izraeliektol veszik el a Kenyeret!!
  Nekik miert is lenne hozza tobb joguk??!”
 • 1. futóbab 2011. május 06. 11:33
  „És azzal miért nem foglalkoznak a csehek,hogy az ő állampolgárai pedig a magyarok elől veszik el a munka helyeket?-nem is keveset.PL:Nokia, Győrött pedig nagyon sok üzlet,butik,sőt nagy üzlet központok alkalmaznak cseheket,szlovákokat.De ugyanezt írhatnák az osztrákok is.Ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikói drogháború - újabb holttesteket találtak mexikói tömegsírokban

Újabb 25 holttestet találtak a mexikói hatóságok tömegsírokban az északi Durango tartomány azonos… Tovább olvasom