Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A cseh államfő támogatja az amerikai radarállomást

Václav Klaus cseh államfő támogatja az amerikai radarállomás csehországi létrehozását, de szükségesnek tartja, hogy erről nagyon részletes cseh-amerikai megállapodás szülessen.
"Igen, de a több ezer részlet pontosításával" - válaszolta Klaus a radarállomás tervével kapcsolatos kérdésre abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap közölt pénteken.

"Ezen a téren nagyon sok dolgot meg kell vitatni. Például a Cseh Köztársaság és az USA kapcsolatának hozzáigazítása a Cseh Köztársaság-NATO, illetve -Európai Unió kapcsolathoz és más országokhoz fűződő kapcsolathoz legitim követelmény" - pontosította álláspontját a cseh államfő.

Václav Klaus egyetért azzal, hogy a nemzetbiztonsági tanács zöld utat adott a tárgyalásoknak és üdvözli, hogy komoly társadalmi vita bontakozott ki a tervezett amerikai radarállomásról.

"Ez egy politikai vita, amelynek polgári alapja is van. A politikai pártok mondanak véleményt. Rendkívül szerencsétlennek tartanám, ha ez a vita ebben a szakaszban újra az igenre és a nemre lenne leszűkítve, mint ahogy azt néhány politikus igyekszik elérni. Vitatkozzunk a katonai, jogi és nemzetközi vonatkozásokról, s ezeket kölcsönösen tisztázzuk. Csak aztán lehet majd mondani, hogy igen, vagy nem" - szögezte le az államfő.

Az Egyesült Államok januárban kérte fel hivatalosan Prágát, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről. A cseh kormány néhány héten belül kíván válaszolni az amerikai kérésre.

Az cseh politikai elit és a közvélemény is nagyon megosztott az ügyben. Míg a Polgári Demokratikus Párt és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt támogatják az amerikai kezdeményezést, a harmadik koalíciós erő, a Zöldek Pártja népszavazást szeretne a radarállomásról. Népszavazást követel jelenleg az ellenzéki kommunista párt és a szociáldemokraták is. A közvélemény mintegy kétharmada nem akar idegen támaszpontot, se radarállomást Csehország területén.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a szélsőjobboldali bűncselekmény Németországban

Erőteljesen növekszik a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma Németországban. A német… Tovább olvasom