Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A cölibátus eltörlését, női papokat javasolnak az írországi katolikusok

A cölibátus eltörlése és a nők pappá szentelése jelenthet megoldást a pedofilbotrányoktól megtépázott írországi katolikus egyház problémáira.
A cölibátus eltörlése és a nők pappá szentelése jelenthet megoldást a pedofilbotrányoktól megtépázott írországi katolikus egyház problémáira - állapították meg azon a dublini tanácskozáson, ahol az ír katolikus egyház részéről több mint ezer hívő és pap vett részt.

Írországban 64 év a katolikus papok átlag életkora, így húsz éven belül nem lesz elég pap az egyház szolgálatában - közölte összeállításában az MSNBC amerikai televízió hírportálja.

Brendan Hoban, a Katolikus Papok Szövetségének elnöke elmondta; míg korábban nagy érdeklődés övezte ezt a hivatást, ma egyre kevesebben választják. "Ha nincsenek papok, akkor nincsen oltáriszentség, és nincsen mise.

Tudni akarjuk, hogy mi a B-terv" - tette hozzá. Húsz évvel ezelőtt még tíz papi szeminárium működött a szigetországban, ma már csak egy van, 65 hallgatóval. A tanácskozás résztvevői megállapították, hogy reformok nélkül az ír katolikus egyház két évtizeden belül el fog tűnni.

A Katolikus Papok Szövetsége részben a cölibátus megszüntetésében és a papok nősülésének engedélyezésében látja a megoldást. Az írországi szervezet azt javasolja a katolikus egyháznak, hogy fogadja vissza azokat, akik házasságkötésük miatt kényszerültek elhagyni a papi pályát.

A szövetség nemrég készített felmérése szerint az ír katolikusok 90 százaléka támogatja, hogy a papok házasságot köthessenek. A felmérés szerint a hívők többsége, 77 százaléka támogatná nők pappá szentelését. A Katolikus Papok Szövetsége szerint pozitív hatással lenne az egyházra, ha a döntéshozatalban nők is részt vennének.

A tanácskozásra azt követően került sor, hogy nemrég kiderült: az írországi katolikus egyház legfőbb elöljárója, Sean Brady bíboros nem lépett fel a pedofil bűncselekmények ügyében, jóllehet tudomása volt a visszaélésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt CIA-tiszt: több a külföldi kém Amerikában, mint a hidegháború idején

Több külföldi kém tevékenykedik ma az Egyesült Államokban, mint a hidegháború tetőpontján - mondta… Tovább olvasom