Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A CIA főnöke szerint a felhatalmazás bin Laden megölésére szólt

A kommandósok az Oszama bin Laden megölésére szóló felhatalmazással indultak akcióba a terroristavezér pakisztáni rejtekhelye ellen - jelentette ki az amerikai NBC televízió kedd esti híradójának nyilatkozva Leon Panetta, a CIA igazgatója.
"A felhatalmazás, amivel rendelkezünk, bin Laden megölésére szól. És ezt egyértelművé tették. Ugyanakkor, a (kommandósok) harcszabályai szerint, ha hirtelen felemelte volna a kezét és felkínálta volna, hogy fogják el, akkor természetesen módjukban állt volna elfogni őt. Ilyen lehetőség azonban soha nem állt elő" - mondta a televíziónak Panetta arra a kérdésre válaszolva, hogy Obama elnök bin Laden elfogására, megölésére avagy mindkettőre adott utasítást.

Arra a felvetésre, hogy ezt miért nem lehetett volna már az iraki háború kezdetekor, sok ember életét megmentve megtenni, Panetta kijelentette: "Nem hiszem, hogy lett volna egy másik alkalom, ami lehetőséget nyújtott volna arra, hogy elfoghassuk, és hogy egy olyan akciót hajtsunk végre, mint ez."

A CIA igazgatója, miként a Time magazinnak, az NBC-nek is úgy nyilatkozott, hogy a pakisztániak semmit sem tudtak a bevetésről. Mivel az akciót egy helyőrséggel rendelkező városban hajtották végre, a forgatókönyvek között az is szerepelt, hogy a pakisztániak megpróbálhatják elfogni az amerikai erőket.

"Ezért voltak a helyszínen tartalék helikopterek" - mondta. Panetta elmondta, hogy miután közölték velük bin Laden elleni akció hírét, a pakisztániak első reakciója az volt, hogy gratuláljanak. "Vagyis tudták, hogy mit akartunk tenni" - mondta.

A hírszerzési főnök szerint bin Laden családjának életben maradt tagjai jelenleg pakisztáni őrizetben vannak. A CIA kérte, hogy további információgyűjtés céljából kihallgathassa őket, amire a pakisztániak ígéretet tettek.

Közreadják a terroristavezér holttestéről készült képet

Leon Panetta meggyőződését fejezte ki, hogy a bin Laden holttestéről készült fotókat előbb-utóbb közreadják, amit ő személy szerint támogatna azért, hogy Amerika bebizonyítsa a világnak: képes volt megölni a terroristavezért. "Láttam őket. Elemeztük őket és nem kérdéses, hogy ez bin Laden" - mondta. Megismételte azt az állásfoglalását, hogy bin Laden megölése nem jelent egyet az al-Kaida elpusztításával.

"Továbbra is meg akarják majd támadni az országunkat. Azt hiszem, továbbra is ébereknek kell lennünk és folytatnunk kell az erőfeszítéseinket, hogy legyőzzük ezeket a fickókat" - mondta.

Panetta megkerülte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy valóban a vízbefojtást imitáló kényszervallatással (waterboarding) megszerzett információk alapján jutottak-e el bin Ladenhez. Válaszában azt mondta: "kicsit nehéz azt mondani", hogy minden csak egy forrásnak volt köszönhető. Elismerte: több őrizetest "durva vallatási technikáknak vetettek alá", és "nyitott kérdés marad", hogy más megközelítéssel ugyanahhoz az információhoz jutottak volna-e.

Leon Panetta az NBC-nek kijelentette, hogy a rendelkezésre álló információk alapján Moammer Kadhafi líbiai vezető még életben van.

Olvasóink írták

 • 9. janika 2011. május 05. 17:47
  „Lapszemle

  Cikkek száma: 2081
  Lánya szerint előbb letartóztatták, és csak később ölték meg bin Ladent
  Lapszemle :: 2011-05-05. 17:23
  Az al-Arabíja arab hírtelevízió bin Laden lányának kijelentéseire hivatkozva azt állítja, hogy az al-Kaida vezetőjét nem a házában ölték meg, hanem letartóztatták, és csak később végeztek vele. A tévé a lány nevét nem árulta el. Tovább”
 • 8. Lone_wolf.. 2011. május 05. 09:35
  „1.-2. nek! Tudod ha az egyik fél ostoba szabályokat betartva harcol olyan ellen aki semmilyen szabályokat nem tart be az veszít.Tudom a magadfajtának nagyon nehéz ezt felfognia.
  Akik meg összeesküvés elméleteket bújnak:))...A hülyeség határtalan főleg mióta internet van.XDXD”
 • 7. fornax 2011. május 04. 19:39
  „Ha a CIA arra kapna parancsot, hogy ölje meg Obamát, mit tenne?
  A cikkhez meg annyit: persze hogy végig kellett mészárolni Afganisztánt, Irakot, ártatlanokat kellett gyilkolni, hisz fogyóban az olaj. Emberéleteket kell oltani a "jó" ügyért, békét kell teremteni a közel-keleten. Kinek lenne a feladata, ki érezné magát alkalmasnak arra, hogy fenntartsa a világbékét?
  Az erő és az erőszak ugyanaz?
  Allah, Isten, Buddha ugyanaz! Fogja már föl mindenki, hogy az ember embernek testvére és nem ellensége!
  Mindenki megbűnhődik a tetteiért, még Obama is! A lelkednek magad fogsz felelni!”
 • 6. janika 2011. május 04. 18:19
  „Naná, hogy inkább eltették láb alól , mint, hogy fény derüljön a szept. 11.-i rombolásra.”
 • 5. szabo1936 2011. május 04. 17:55
  „10 parancsolat amikor ok a tuszokat meg a fogjokat lefejezik kardal akor miert nem emlekeznek a 10 parancsolatra!Dum-Dum golyot nekik nem 10 parancsolatot!”
 • 4. bojtár 2011. május 04. 14:09
  „semmi,de semmi nem fog változni sőt.....
  meg a World Trade center terortámadása is ugye bin láden volt ezt sujkolják a fejetekbe pedig az igazság ennél véressen komolyabb és szőrnyübb pláne amikor a cionista hatalom tömegeket gyilkol igaz az a pár ezer milliárd dollár nem kis pénz.”
 • 3. Mankapunka 2011. május 04. 13:32
  „moderálva> Ebben is csak a hívők hisznek.

  Aki ennyi embert megöletett,annak halál jár,nem rabság,onnan meg kiszabadítás.”
 • 2. annobon 2011. május 04. 10:54
  „A keresztény demokrácia nevében megszegték a tízparancsolatot ("ne ölj!"). Nos erről ennyit...”
 • 1. drKotász 2011. május 04. 10:23
  „Most akkor mennyivel különbek az amerikaiak mint a terroristák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhalasztották Kacav bebörtönzését

Elhalasztotta Móse Kacav volt izraeli államfő börtönbe vonulásának időpontját az izraeli legfelsőbb… Tovább olvasom