Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

A CIA esetleg fejvadász kommandókat küld Jemenbe

Lehetséges katonai válaszlépések egész sorát, köztük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által irányítandó titkos elit fejvadász alakulatok bevetését tanulmányozza az amerikai kormány, miután feltehetően jemeni al-Kaida militánsok küldeményként feladott robbanóanyagokkal merényleteket kíséreltek meg.

Mind az amerikai kormányzat, mind a katonai vezetés egyre jobban hajlik arra, hogy a CIA nagyobb operatív felhatalmazást kapjon, ami lehetővé tenné az Egyesült Államok számára, hogy gyorsan és titokban mérhessen csapást a feltételezett terroristákra - jelentette a lap hivatalos forrásokra hivatkozva. A Fehér Ház egyébként már a pénteken leleplezett terrorakció előtt is fontolóra vette, hogy a pakisztáni titkos akciók mintájára Jemenben is felfegyverzett robotrepülőgépekkel szereli fel a CIA-t.

Az amerikai és a brit kormány illetékesei egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy az angliai Birminghamben és a Dubajban lefoglalt nyomtatók festéktartályába rejtett robbanóanyagokkal a terroristák a szállítógépeket akarták megsemmisíteni. Az egyik küldeményt, amely feltehetően mindvégig szállítógépek rakterében utazott, a közép-angliai East Midlands repülőtéren fedezték fel, miután az átjutott Köln/Bonn repülőterének tranzitján. A másik viszont a Qatar Airways utasszállító gépén, a katari főváros, Doha érintésével jutott el észrevétlenül Szanaából Dubajba. A jemeni hatóságok hétfőn bejelentették, hogy megszigorítják a légi teherszállítmányok biztonsági ellenőrzését. Ebben segítséget nyújtanak majd nekik az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) szakemberei, akik részt vesznek a szanaai reptéren a csomagok átvizsgálásában, valamint továbbképzést és berendezéseket biztosítanak a helyi személyzetnek - jelentette be vasárnap John Pistole, a TSA igazgatója. A küldeményekre a szaúdi biztonságiak hívták fel a nyugati és a dubaji titkosszolgálatok figyelmét.

A BBC szerint az értesülés a jemeni al-Kaida egyik tagjától, Dzsabr al-Faifitól származik, aki két hete adta fel magát a szaúdi hatóságoknak Washington szerint a megkísérelt terrortámadás fő gyanúsítottja az al-Kaida Jemenben rejtőzködő szaúdi bombakészítője, Hasszán al-Asszíri, aki valószínűleg benne volt a Northwest Airlines Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépe ellen tavaly karácsonykor megkísérelt merényletben is - jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Keddtől nem vihetők fel nyomtató berendezésekben használatos nagyobb méretű festékpatronok Nagy-Britanniából induló utasszállító repülőgépek fedélzetére, és a brit kormány erőteljesen megszigorította az ilyen szerkezetek légi teherküldeményként történő szállítását is. A brit kormány már megtiltotta a Jemenben feladott, "kíséret nélküli" légi áruküldemények fogadását brit repülőtereken. Theresa May belügyminiszter hétfő esti nyilatkozatában közölte, hogy a tilalmat kiterjesztik Szomáliára is - jelentette Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója.

A német kormány hétfőn úgy döntött, hogy a Jemenből érkező teherszállító gépek után az utasszállítókra is kiterjeszti a leszállási tilalmat. Fontolgatják a csomagszállítási tilalom kiterjesztését más országokra is, és Brüsszelhez fordulnak, hogy az unió elnöksége vegye napirendre az ügyet, amely "nem nemzeti probléma, hanem az egész Európai Uniót érinti" - mondta Steffen Seibert kormányszóvivő. "Erre összeurópai választ kell adni, az Egyesült Államokkal együttműködve" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. november 02. 13:23
  „Oszama bin Ladent úgy véletlenül nem a CIA képezte ki?”
 • 2. meir 2010. november 02. 12:06
  „he-he-he!!!
  majd az ELEMER..................!!!!”
 • 1. janika 2010. november 02. 06:20
  „CIA a terrorista, bérgyilkos kiképző?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországban megnyílt a föld

Megnyílt a föld Németország egyik keleti kisvárosában hétfőn a hajnali órákban, és egy húsz méter… Tovább olvasom