Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A chilei bányászok egyharmadát már kimentették - galéria

A chilei San José bányában rekedt 33 vájár több mint egyharmadát már sikeresen felszínre hozták.
A tizenharmadik kimentett bányász csaknem 11 órával az akció kezdete után lépett ki a mentőkabinból.

A több mint két hónapos föld alatti fogság után szabaduló bányászokat ujjongva fogadják a rokonok és a barátok. A mentőakció eddig zökkenőmentesen, a tervek szerint zajlik.

A munkálatokat nagy nemzetközi figyelem kíséri, és az is lehet, hogy az események közelebb hozzák a feszült kapcsolatokkal rendelkező Chilét és Bolíviát. Evo Morales bolíviai elnök szerdán jelen volt az országából származó Carlos Mamani felszínre hozatalakor. Az államfő még a copiapói repülőtéren azt mondta a chilei köztelevíziónak: "nem tudja, hogyan hálálja meg Chile erőfeszítéseit". Morales szerint "az ilyen alkalmak egyesítik és megerősítik az embereket", valamint "bizalmat alakítanak ki elnök és elnök között". A bányánál tartózkodik Sebastián Pinera chilei államfő is.

A chilei bányászok közül ketten megmenekültek. Fotók: MTI.


A 23 éves Mamanit még a reggeli órákban, negyedikként hozták fel a mélyből. A férfi házas, és egy egyéves kislány édesapja.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke "megkönnyebbülésének" és "csodálatának" adott hangot szerdán. A politikus szerint "a bányászok összetartása és ereje, a mentési munkálatok megbízhatósága és hatékonysága, valamint az abban résztvevők közös felelősségvállalása reményt és bizalmat adott a világnak".

XVI. Benedek katolikus egyházfő reménykedik a bányászok sikeres szabadulásában: a pápa szerint a föld alatt rekedtek bízhatnak Krisztus isteni jóságában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán elkezdik a chilei bányászok kimentését - gyűlik a tömeg a beomlott chilei bánya körül

A 33 szerencsétlenül járt bányász kimentése a legújabb hírek alapján magyar idő szerint szerdán hajnali egy órakor kezdődik majd. Tovább olvasom