Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A britek szerint az FSzB szervezte a polóniumos gyilkosságot

A brit hírszerzés meg van győződve arról, hogy az orosz titkosszolgálat (FSzB) szervezte meg a volt orosz kém meggyilkolását. Egy névtelenül nyilatkozó magasrangú rendőrtiszt szerint azért használtak radioaktiv anyagot Litvinyenko félreállítására, hogy ezzel üzenjenek a volt orosz kém barátainak.

Brit titkosszolgálati szervek meg vannak győződve arról, hogy Alekszandr Litvinyenko megmérgezését a KGB utódszervezete, az FSZB is jóváhagyta - értesült a The Times. A mértékadó brit napilapnak titkosszolgálati források azt mondták, hogy az FSZB hangolta össze a "rendkívül bonyolult összeesküvést", amiben alighanem a szervezet néhány volt munkatársa is részt vett.

"Tudjuk, hogyan működik külföldön az FSZB és Litvinyenko halálának körülményei alapján az orosz szervezet az elsődleges gyanúsított" - fogalmazott az egyik brit titkosszolgálati forrás.

A The Times megjegyzi, hogy a volt FSZB-kollégák bevonása megkönnyíthette Alekszandr Litvinyenko (aki maga is KGB-ügynök volt) megközelítését, valamint a Kreml érintettségének bizonyítását.

A brit titkosszolgálat szerint az is alátámasztja elméletüket, hogy csak FSZB-ügynökök juthattak hozzá a radioaktív polonium-210-hez, amivel megmérgezték Alekszandr Litvinyenkót (aki egyébként alig pár héttel korábban kapta meg a brit állampolgárságot).

A Scotland Yard egyik magas rangú tisztje egyébként a lapban úgy vélekedett, hogy a 43 éves disszidens meggyilkolásának módjával üzenni akartak a barátainak és szövetségeseinek.

"Nagyon ronda dolog így meghalni és ezzel tisztában voltak. Az akciót csak nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakemberek irányíthatták" - fogalmazott a The Times forrása.

A brit vizsgálat egyik célpontja közben Andrej Lugovoj, egy volt FSZB-ügynök lett. A férfi nem sokkal Litvinyenko megmérgezése előtt háromszor is Londonban járt, ahol négyszer találkoztak. Andrej Lugovoj története ráadásul kissé gyanúsnak nevezhető, hiszen miután elhagyta az orosz titkosszolgálatot, rövid ideig börtönben ült Moszkvában. Miután szabadon bocsátották, gyorsan felívelt üzleti karrierje, cége jelenleg több mint 100 millió fontot (36 milliárd forintot) ér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koalíciós válság Romániában

Az uniós csatlakozás után előrehozott választások lehetnek Romániában a koalíciós válság… Tovább olvasom