Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A botrányhős focista romba döntheti a bankrendszert

Egyre nagyobb visszhangot vált ki Franciaországban Eric Cantonának a bankrendszer bedöntésére indított mozgalma: a legendás egykori labdarúgó arra kér mindenkit, hogy kedden egyszerre vegyék ki a pénzüket a bankokból.
A költségvetési miniszter szerint a felhívás "groteszk és felelőtlen", közgazdászok és pénzügyi szakértők pedig utópiának minősítették az elképzelést. A Facebook közösségi oldalon eddig közel 50 ezren csatlakoztak a "Forradalom! December 7-én mindannyian kivesszük a pénzüket a bankokból" elnevezésű felhíváshoz, amelyet Cantona a Presse Océan című lapnak még októberben adott interjúja ihletett. Az interneten hetek óta keringő felvételen a Manchester United egykori sztárja attól beszél, hogy van egy ötlete "egy nagyon egyszerűen megcsinálható forradalomhoz".

"A rendszer a bankok hatalmára épül. Ha 20 millió ember kiveszi egyszerre a pénzét a bankokból, a rendszer összeomlik. Ez vér és fegyver nélküli forradalom lesz" - hangsúlyozza Cantona. "A forradalmat a bankokon keresztül kell megcsinálni. Ahelyett, hogy az utcára mennél tüntetni, bemész a helyi bankba és kiveszed a pénzed" - foglalta össze az akció lényegét az egykori focista, aki jelenleg színészként dolgozik francia színházakban és filmekben. A Franciaországban egyre népszerűbbé váló kezdeményezésre a kormánytagok is reagáltak. François Baroin költségvetési miniszter "groteszknek és felelőtlen" nevezte a felhívást.

"Cantona pénzügyi tanácsadóként, hát ez nem túl komoly dolog ... Mindenkinek megvan a maga foglalkozása, a cipész maradjon a kaptafánál!" - tette hozzá. A gazdasági miniszter szerint pedig Cantona "óriási labdarúgó, de nem biztos, hogy minden tanácsát meg kell fogadni". "Van aki csodásan focizik, én nem próbálkoznék. Úgy gondolom, hogy mindenki csak arról nyilatkozzon, amihez ért is" - tette hozzá Christine Lagarde. Még a szélsőbaloldali politikusok is elhatárolták magukat "Vörös Erictől".

A Baloldali pártot vezető Jean-Luc Mélenchon szerint nem sok előnye lenne annak, ha a bankrendszer hirtelen összeomlana. Nathalie Arthaud, a Munkásharc elnöke pedig úgy vélte, hogy "nem a bankokkal van a probléma, azokra szükségünk van". Pénzügyi szakértők szerint egyébként attól még nem omolna össze a bankrendszer, ha 60 ezer ember egyszerre venné ki a pénzét. Ráadásul úgy vélik, hogy azoknak, akik a Facebookon csatlakoztak a mozgalomhoz, csak egy töredéke fog kedden ténylegesen elmenni a bankfiókjába. François Pérol, a francia bankszövetség elnöke nem hisz abban, hogy a felhívást megérintette volna a franciákat, s úgy véli, hogy azzal a kezdeményezők "senkinek nem tettek szívességet".

A mozgalomnak saját internetes oldala is van már (www.bankrun2010.com), ahol az alapítók kifejtik, hogy elsődleges céljuk a pánikkeltés. Az 1929-es világgazdasági válság óta ilyenre ugyanis csak nagyon ritkán került sor, s olyankor emberek ezrei álltak sorban egy-egy bank előtt, attól tartva, hogy a csőd miatt nem kapják vissza a pénzüket. Ez történt 1998-ban Oroszországban, 2001-ben Argentínában, vagy a pénzügyi válság kezdetekor 2008-ban a brit Northern Rock, illetve az amerikai IndyMac ügyfeleivel.

Bernard Maris közgazdász szerint ahhoz, hogy egy ilyen akció ténylegesen gondot okozzon a bankrendszernek, több százmillió eurót kellene egyszerre kivonni a pénzintézetekből. Ez pedig azért nehezen elképzelhető, mert az automatákból csak néhány száz euró vehető fel egyszerre, az 1500 ezer eurót meghaladó összegek felvételét pedig általában több nappal előre be kell jelenteni a bankokban ahhoz, hogy az adott fiók teljesíteni tudja a kérést. Az pedig hogy hatalmas sorok alakuljanak ki egy-egy bank előtt, azért nem valószínű, mert Franciaországban 40 ezer bankfiók és 53 ezer automata található.

Az Attac globalizációkritikus szervezet megítélése szerint is nagyon kicsi az esélye annak, hogy ez a mozgalom olyan szintet érjen el, hogy valóban fenyegetően hasson a bankokra. A francia bankok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a kedden várható nagy összegű készpénz felvétel egyes bankfiókokban feszültséget okozhat, mert nem fog elég likvid tőke rendelkezésre állni. "Nem fog összeomlani a rendszer, de mindenki halálideges lesz" - nyilatkozta egy bankvezető.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. qeu 2010. december 08. 07:25
  „Tények!
  "Cantona gyanús ügyleteiről ír a francia sajtó

  Az akció fő szervezője, Eric Cantona már hétfőn jelezte, hogy ki szeretne venni "több mint 1500 eurót" a BNP Paribas banknál vezetett számlájáról, de a sajtónak nem sikerült lekapnia a nagy eseményt. A Le Figaro úgy értesült mindeközben, hogy a focista a múlt héten 750 ezer eurót vett fel készpénzben, az összeget pedig egy másik, újonnan nyitott számlán helyezte el - a Crédit Agricole bankban."”
 • 22. qeu 2010. december 07. 15:41
  „moderálva, saját kérésre”
 • 21. szocdem 2010. december 07. 14:11
  „Cantona jobban tenné ha szinészkedne és kussolna, ha már focizni nem tud úgy ahogy régen..

  A bankokra alapvetően szükség van az Eu gazdaságában, sőt hitelekre is. A hitelek fedezetére viszont stabil termelő- fogyasztó rendszerre (gazdaságra) van szükség, ami épp a franciáknál is adott.

  Hogy Cantona nem tudja esetleg fizetni a jelzálog hitelét? Sebaj, költözzön szociális lakásba - az is van ott épp elég, (nem úgy mint itt, nálunk) és minden lecsúszott sztárocska is igénybe veheti, ha a jövedelme nem haladja meg az évi 30 ezer eurót.

  Kiváncsi vagyok mit mondana ez az gazdasági zseni, ha olnaptól Magyarországon kellene élnie és dolgoznia?”
 • 20. nagypityu 2010. december 06. 17:44
  „14 qeu-nak
  .... Amiket firkálsz a banki források biztosításáról azt már egy elsős közgazdasági szakközépiskolás is kineveti! Lásd: MKB miként lopta el az építőipari vállalkozó számlájáról a lakás előlegeket ! stb. stb.

  Továbbra is fenntartom .... még csak azt sem gondolom, hogy bankár mert azok ugyan gazemberek ...<moderálva...>”
 • 19. babyangyal 2010. december 06. 15:31
  „Nem minden vállalkozás egyenlő a halállal az én meglátásom szerint,bár a konkurencia nagy az tény és való!A seftelés anno tényleg nagy pénzeket hozott és aki bátor volt meg volt egy kis esze az jól járt.Hát igen vannak sokan akik a mai kormánytól féltik a pénzüket ami szerintem kicsit érthető is már mint az átlagnak mert igazából szinte semmi nem stabil legfőképpen a munkahelyek nem ami jócskán megnehezíti az ember életét és hozzáállását,a szocializmusban bár nekem arról sok személyes tapasztalatom nincs inkább csak a szüleim elmeséléséből ismerem azt stabilabbnak gondolom!Persze ez csak az én meglátásom és nem szeretnék senkit semmire rábeszélni,akinek nincs félelme a bankokkal szemben az nyugodtan tegye oda a pénzét!”
 • 18. janika 2010. december 06. 15:10
  „Hát igen nem oda vitte "Totya" a focisták pénzét!”
 • 17. Túrabakancs 2010. december 06. 13:19
  „fióka!
  Abban az időkben amikor lehetett agyba- főbe seftelni feketén, akkor bizony
  az ember által megforgatott pénzből valóban sok haszon származott.
  Viszont a mostani nehéz gazdasági helyzet, meg a hatalmas konkurenciák miatt
  egy vállalkozás egyenlő a halálos ítélettel. Máshonnan meg nem látok olyan
  lehetőséget, ami tisztes és biztos nettóban megmaradó összeget eredményezhetne.
  Tehát marad a bank, meg az államkötvények. Legalábbis nekem. Érdekes hogy sokan
  a jobboldali kormánytól féltik a pénzüket az emberek, pedig én a szoci érában
  voltam így ezzel.
  babyangyal! /16/
  A te esetedben azért volt nagyon alacsony a kamat, mert hosszútávú nem fixen
  lekötött megtakarításról lehetett szó, azoknál sajnos 1-3% a kamat, nem éri meg
  ilyen esetben elhelyezni a pénzeket. Bankoknál előre meg vannak határozva a lekötési
  kamatok, ettől nem térhetnek el, csak a kamatadó esetenként ami lejön belőlük. Ez
  most 20%, jövőre itt is érvényes lesz a 16%, tehát csökkenni fog.”
 • 16. fióka 2010. december 06. 12:25
  „12. Túrabakancs 2010.12.06. 10:05 --->nincs az a bank amely többet hozna ki 10 millából mint ha én megforgatnám a bank lenne az utolsó hely ahova a pénzem teszem.”
 • 15. babyangyal 2010. december 06. 11:47
  „Kedves túrabakancs! Te mint bankember így gondolkozol én ezt tiszteletben is tartóm!Nekem is volt megtakarításom még a szüleim kezdték el rakosgatni mikor gyermek voltam hát mikor kivettük na az volt ám a siralom szinte semmit nem kamatozott amit meg igen azt elvitte a kivételkor a számla megszüntetés meg még ki tudja mi így nekem ezek után nincs bizalmam feléjük!Persze az összeg amit írtál az már más kategória természetesen bár úgy gondolom ha lenne annyi pénzem azt se bankban tartanám bár nem is a kispárnám alatt.De persze nem csak a bankokkal van a gond hanem az állammal mert az állam nem teremt munkahelyeket az adós nem tudja fizetni a hitelét és bank viszi a házat az ember meg szidja a bankot.Jó lenne ha ismét biztos munkahelyek lennének mint a szüleink idejébe és akkor talán a bankokat se találnánk olyan ellenszenvesnek mert biztosak lehetnénk a munkahelyünkbe de mivel ez a mai világban nincs meg így mumust láttok mindenben.”
 • 14. qeu 2010. december 06. 10:48
  „4. nagypityu
  5. kó-pé
  Kedves levelezők, akik közül valaki normálisan - moderálva lett - nem is tud írni.
  Tájékozódtam és megnéztem az ajánlott filmet, nem mindenhol fedi a valóságot
  Véleményem: Ha nem lenne összefüggés a a hitel és a betét közt, akkor nem minősítenék a Bankokat a Hitel/Betét aránnyal.

  nagypityu!
  A hitelek mögé minden Banknak forrást kell biztosítani, ezt betétekből, stb tudják megoldani.
  Mit gondolsz, reális a jegybanki alapkamat fölötti betét kamat? Nem, de kényszer a bankoknak, hogy legyen forrás.
  Azt nem mondom, hogy a hitel kamat reális, mert nagyon magas, de az több részből áll elő, biztosan lehetne csökkenteni.
  A bankok esetleges tönkretételével, egyetlen egy banktulajdonos sem fog rosszabbul élni, de sok tízezer ember kerülne Európa szerte utcára.

  Ha "egy bölcs barbár" - neveuózetesen: egy ostoba buta Cantona - embernek ez kell, ám legyen. Tulajdonképpen akkor sok fociklubb is megszűnik szerte a világon - az összes angol, spanyol, olasz, stb -, mert mind Bankhitelből él, stb.

  Buta ember az aki ezt - Bankok megszűnését - akarja, mert tudja, rá és környezetére ennek semmi hatása nem lenne. Olyan helyzetbe ami nem érint, én is tudok sok-sok hülye ötlttel előállni, mint ahogy bármelyikünk. Ennek pedig semmi értelme.”
 • 13. Túrabakancs 2010. december 06. 10:10
  „babyangyal ! /10/
  Egyébként egyetértek a bankokkal szembeni ellenszenveddel, viszont
  inkább kölcsönöket nem szabad felvenni, az az igazi kockázat, nem a
  betétlekötések. Vannak államkötvények, amik esetenként kisebb kockázattal
  bírnak, és a kamatok is lényegesen jobbak mint a bankoknál. Pl. Prémium
  államkötvény. Ez az éves inflációs ráta+3%-kamatprémium. Tehát kb.
  7.5-8.5%-éves szinten. Ez nem olyan rossz! Hosszabb távon még kamatadó
  mentes is.”
 • 12. Túrabakancs 2010. december 06. 10:05
  „babyangyal! /10/
  Ha majd mégis lesz valamikor egy jelentősebb öszeged amit a bankba
  lekötsz, akkor a pl. 10.000.000.ft-nál havi szinten a mai kamatokat
  figyelembe véve kb. 65.000.-ft az amit kidobnál az ablakon, ugyanis
  ennyi lenne havi szinten lebontva az az összeg, amit felhalmoznál
  pluszpénz gyanánt. Szóval én biztos vagyok benne, hogy mégis elhelyeznéd
  náluk a megtakarításaidat! Külföldön az éves nagyon gyenge 1%-kamatért
  már viszont valóban nem érdemes náluk fialtatni a pénzt.”
 • 11. fióka 2010. december 06. 10:00
  „10. babyangyal 2010.12.06. 09:08--->jó a meglátásod ,dettó ez a véleményem nekem is.”
 • 10. babyangyal 2010. december 06. 09:08
  „Én nem viszem a pénzem bankba soha inkább ha sok lesz elásom vagy ha annyi lesz segítek vele a kevésbé szerencséseken de semmilyen pénzintézetbe nem viszem a pénzem és kölcsönt se kérek tőlük inkább keresek más megoldást!Én nem tudok híni a bankokban a legtöbb eset meg amit hallottam az rosszul végződőt.(pl:kölcsön)”
 • 9. SPS 2010. december 06. 02:41
  „Nem baj.
  Ma már tök mindegy, hogy a svájci bankhitelem mitől emelkedik.
  A Jézuska csak hoz majd valamit.
  A focit meg amúgy sem szeretem, bár értek hozzá, de lehet hogy jobb lenne ha inkább a pénzhez értenék és azt nem szeretném...,vagy mi...”
 • 8. Infamous 2010. december 05. 22:16
  „majd a zsidók lelövetik, ha tovább pattog...”
 • 7. Túrabakancs 2010. december 05. 22:12
  „Ami a bankokkal szembeni roszallás kifejezését illeti azzal egyet tudok érteni,
  viszont a módszerrel nem. Akiknek van pénze a bankokban, azok nem azért
  helyezték oda hogy veszítsenek. Márpedig ha egy polgár átutalja bárhová
  a pénzét az adott bankból, attól utalási költséget vonnak le, méghozzá esetenként
  nem is keveset. Abban az esetben ha készpézzel távozom a bankból, akkor pedig
  még brutálisabb összeget von le a bank az adott emberkétől, akár az összesen
  előzőleg a bankban lévő pénzének a 0.25-0.4%-át. Külföldön látok reális esélyét annak
  hogy sikeres lesz ez az akció, mert az ottani lekötött betétek kamata alig 1%,
  tehát ott nincsen sok veszteni való ha felveszem, vagy megszakítom a lekötésemet.
  Bár a kp. felvétele ott is sok-sok levonással jár. Itt nálunk biztosan hatástalan
  lesz ez a kezdeményezés.”
 • 6. Deir_Yassin 2010. december 05. 21:40
  „Mindig is tudtam, hogy a Cantona jó arc!”
 • 5. kó_pé 2010. december 05. 20:09
  „qeu : tévedsz , nem a betétesek pénzét kapják a hitelesek. Nézd meg a "A pénz mint adósság" nevű kisfilmet , szinte mindenhol fentvan.”
 • 4. nagypityu 2010. december 05. 20:08
  „3 qeu-nak
  <moderálva> Ajánlom figyelmedbe a tájékozódást bankügyben!!!

  http://www.forradalommost.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=64

  A mostani fenntarthatatlan "rendszert" vér nélkül csak öntudatra ébredéssel lehet megváltoztatni !
  Kétségtelen ehhez erős hit kell és ha fogadnom kéne akkor azt tippelném a véres változat fog bekövetkezni...”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy kínai internetkávézóban - hat halott, 38 sérült

Hat halottja és 38 sérültje van egy délnyugat-kínai internetkávézót ért szombat éjszakai robbanásnak… Tovább olvasom