Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

A börtönben is keresztapának érzi magát a maffiavezér

Toto Riina, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet és Alberto Lorusso, a pugliai Sacra Corona Unita vezére börtönbeszélgetéséből kiderül: Riina keresztapának érzi magát, az ügyészek felrobbantásán pedig jól szórakozott.
Toto Riina, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet és Alberto Lorusso, a pugliai Sacra Corona Unita vezére börtönben lehallgatott beszélgetéseit közölték kedden az olasz napilapok. A beszélgetések témája az ügyészek meggyilkolása volt.

A milánói Opera börtön udvarán elhelyezett mikrofonok rögzítették Riina és Lorusso 2013-as beszélgetéseit, melyeket most hoztak nyilvánosságra.

A 83 éves Riina, aki huszonegy éve tölti már életfogytiglani büntetését, a mai napig a szicíliai bűnszervezetet irányító keresztapának érzi magát - derül ki szavaiból, akárcsak az, hogy nem bánta meg az általa elrendelt gyilkosságokat. Gyakori témaként beszélt az általa elrendelt ügyészgyilkosságokról, melyeket "maffiózó" nyelven "nagy tésztaevésnek" vagy "a tonhalak mészárlásának" nevezett. A "kiskacsák" megnevezéssel az ügyészekkel együtt kivégzett rendőröket illette.

Riina kijelentette, jól szórakozott, amikor áldozatai a levegőbe repültek, köztük az 1992-ban pokolgépes merényletben meggyilkolt Giovanni Falcone szicíliai ügyész és Paolo Borsellino bíró. A volt maffiavezér elárulta, a televízión keresztül nézte a "hentesmunka" eredményét.A Cosa Nostrát 1982-től az 1993-as letartóztatásáig Corleone városából vezető Riina hozzátette: az akkor még vállalkozó Silvio Berlusconi volt az egyetlen, akit nem volt bátorsága megölni a maffiának.

Hangsúlyozta: ha nem lenne börtönben, a mostani ügyészeket is eltenné láb alól. Riina név szerint Antonino Di Matteo szicíliai ügyészt említette, aki Giorgio Napolitano államfőt akarja meghallgatni a maffia és az olasz politika viszonyáról. "Napolitanónak nem szabad beszélnie" - fogalmazott Riina.

Toto Riina
Toto Riina

A keresztapa a Cosa Nostra mostani vezéréről, a több mint húsz éve körözött Matteo Messina Denaróról kijelentette, hogy kizárólag saját üzleteivel törődik, nem foglalkozik a börtönben sínylődő társaival. "Messina úr alternatív energiában utazik... még a feneke is világít... de még egy kiskacsát sem képes elfogni" - mondta Riina utódjáról.

Riina beszélgető partnerét, Lorussót azóta más börtönbe helyezték át. A La Repubblica napilap szerint a két bűnözőt az olasz titkosszolgálat helyezte egy időre egymás mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbia hivatalosan megkezdi EU-csatlakozási tárgyalásait

A folyamat Szerbia esetében a legjobb esetben is eltart majd legkevesebb négy-öt évig, de bármikor… Tovább olvasom