Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

A bejrúti szabadtéri misén a békéért szólalt fel a pápa

XVI. Benedek pápa vasárnapi bejrúti szabadtéri miséjén sürgette a nemzetközi közösséget, ezen belül az arab országokat, hogy mihamarabb találjanak megoldást a béke megteremtésére a térségben, és állítsák meg a szíriai és általában a közel-keleti erőszakcselekményeket.
"Miért kell ennyi szörnyűség? Miért kell oly sok embernek meghalnia?" - tette fel a kérdést. "Először a nők és a gyerekek esnek áldozatul" - hangsúlyozta. A térség minden tájáról a pápai látogatásra Libanonba utazó keresztényekhez szólva pedig kijelentette, hogy nekik is tenniük kell a "kérlelhetetlen" gyilkolás és a rombolás megállításáért.

"Aki békét akar, annak nem szabad úgy tekintenie a másik emberre, mint elpusztítandó rosszra. Nem könnyű a másikban tiszteletre és szeretetre méltó egyént látni, mégis kell. Értsék meg az emberek, hogy testvérek mind!" - figyelmeztetett.

"(Szűz) Mária, közös édesanyánk tudja, hogy mi miatt aggódunk, és mire van szükségünk. A jelen lévő pátriárkákkal és püspökökkel együtt anyai oltalma alá helyezem a Közel-Keletet" - jelentette ki.

XVI. Benedek Bejrútban

Federico Lombardi vatikáni szóvivő beszámolt arról, hogy a mise szervezőinek becslése szerint 350 ezren vettek részt a szabadtéri eseményen. Ott volt minden libanoni keresztény felekezet vezető képviselője és a muzulmán közösségekéi is, köztük az Irán- és Szíria-barát síita szervezet, a Hezbollah képviselői.

A misét a libanoni főváros egy tengerparti részén tartották. A parthoz közeli utcákat a libanoni hadsereg előzetesen lezárta, és a kereszteződésekben őrposztokat állított fel. Amikor a pápa golyóálló gépkocsiján megérkezett a helyszínre, a hívek kis libanoni és vatikáni zászlókat lengetve, ujjongva fogadták.

A pápa franciául és latinul beszélt, de a hívek a legkülönbözőbb nyelveken - arabul, örményül, görögül, franciául, angolul - mondták el a liturgia szövegeit. A tömegben a maronita keresztények fehér sapkát viseltek, amelyre rá volt írva a pápai látogatás jelmondata: "Lelkem békéjét adom neked!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már húsz áldozata van a metilalkoholnak Csehországban

Újabb két ember halt meg a hét végén metilalkohol-mérgezés következtében Csehországban; a súlyos mérgezéssel kórházban kezeltek száma meghaladja a harmincat. Tovább olvasom