Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Szíriai püspökök Aszad melletti hűségnyilatkozata

A szíriai pátriárka után további katolikus püspökök biztosították támogatásukról pénteken Bassár el-Aszad államfőt, és bírálták a zavargásokról beszámoló nemzetközi médiát.

Eliasz Tabe damaszkuszi érsek és Antoine Audo aleppói kaldeus-katolikus püspök, lapinterjúkban óvták országukat az iszlamistáktól, egyúttal úgy vélekedtek, hogy Szíria ellen nemzetközi összeesküvés zajlik.

Tabe attól fél, hogy a drámai változások a szíriai keresztények életére is kihatással lesznek. A SIR olasz katolikus hírügynökségnek adott interjúban így fogalmazott:

"Evolúciót akarunk, nem revolúciót. A változások mellett vagyunk, ha azok egy szekuláris államot céloznak meg, amely a közjót tartja szem előtt, továbbá a egyenlőség és jog talaján áll, és elfojtja az erőszakot." Úgy véli, hogy az erőszak mögött a külföldről beszivárgott terroristák állnak. Rögös a reformok útja, mondja Tabe, és időigényes is, de a lakosság többsége Aszad mögött áll - nyomatékosítja az érsek, aki szerint a szíriai keresztény egyházak a "demokratikus út" pártján állnak, amely nem engedi, hogy az ország a fundamentalisták prédájává váljon.

Audo püspök még egyértelműbben tette le a garast Aszad mellett. Egy nemzetközi katolikus segélyszervezet brit részlege magazinjának arról beszélt, hogy Aszad elnök bukása után Szíria hasonló problémákkal szembesülne mint Irak, amikor bevonultak oda az amerikaiak és szövetségeseik. Ezért - mondja a püspök - Szíriának szembe kell szegülnie az országot destabilizáló erőkkel.

"A fanatikusok Szíriának szóló szabadságról és demokráciáról beszélnek. De nem ez a céljuk. Meg akarják osztani az arab országokat, ellenőrzést akarnak gyakorolni felettük és fegyvereket eladni nekik", de Szíria ellent fog állni. A lakosság 80 százaléka, és különösen az összes keresztény, támogatja a kormányt - szögezte le Audo, aki a nemzetközi sajtó szemére vetette, hogy "információs" háborút folytat az ország ellen, és kétségbe vonta híradásainak tárgyilagosságát.

Dietmar Winkler salzburgi egyháztörténész szerint a szíriai keresztények helyzete rendkívül nehéz. Ám, még ha Szíriában nyugati mércével mérve diktatúra is van, a keresztények sora - összehasonlítva a Közel-Kelet más államaival - nem megy rosszul. A szunnitáknak és a síitáknak nincs olyan állammodelljük, amelyben igazi vallási szabadság lenne - véli a szakértő.

Szíriában - szemben a legtöbb iszlám többségű országgal - az iszlám nem államvallás. A 17 milliós lakosság háromnegyede szunnita. Az országot 1963 óta kormányzó Baasz párt hivatalosan szekuláris irányvonalat képvisel.

Olvasóink írták

  • 2. Yoav-Ben-Meir 2011. június 19. 15:29
    „koztudott hogy a tobbsegi moslim lakossag nem nezi jo szemmel a keresztenyek jelenletet,mint ahogy assad sem!
    lasd pl,; mi tortent a kopt keresztenyekkel egyptom-ban!”
  • 1. Yoav-Ben-Meir 2011. június 18. 12:43
    „lol-lol-lol!!! ilyen hulyeseget!! na ja!! majd probalnanak nem mellette huseget tenni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolországban tizenhárom éves csúcson az államadósság

Tizenhárom éves csúcsra szökött fel az idei év első három hónapjában az államháztartási hiány… Tovább olvasom