Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Merkel kiállt az euró mellett

Kiállt az euró mellett, valamint a politikai unió szükségességét és a költségvetési takarékosság fontosságát hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Kanadában, dicsérve "nem kölcsönpénzen élő" vendéglátói gazdaságpolitikáját.
"Elkötelezettek vagyunk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a közös fizetőeszköz megtartása érdekében" - közölte Merkel Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően, megismételve Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének szavait, aki a múlt hónapban Londonban azt mondta: intézete "mindent meg fog tenni" az euró megmentése érdekében. "Az idő sürget" - fogalmazott Merkel csütörtökön.

A nyilatkozatot követően a New York-i tőzsde irányadó indexei azonnal megugrottak.

A kancellár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euróválság megoldásához politikai unióra lesz szükség a közös fizetőeszközt használó országok között. Elmondta, hogy támogatja az Európai Bizottság jogköreinek kiterjesztését a fiskális paktumban lefektetett költségvetési szabályokat megsértő államokkal szembeni fellépésre.

Merkel Kanadát dicsérve arra is utalt, hogy Németország továbbra is a takarékosság, nem pedig a gazdasági növekedés kormányzati költekezéssel való fellendítésének pártján áll. "Kanada költségvetési fegyelme és a növekedésre és a válság leküzdésére való összpontosítása, s az, hogy nem kölcsönvett pénzen él, példaként szolgálhat arra, hogyan lehet megoldani a problémákat az Atlanti-óceán túlpartján" - fogalmazott honlapján közzétett nyilatkozatában.

A közelmúltban számos EU-tagország - elsősorban Franciaország, illetve a bajba jutott dél-európai tagállamok - helyezkedett szembe a Merkel által képviselt takarékossági irányvonallal, nézeteltéréseket szülve a válságból való kilábalás módját illetően. Párizs és Berlin nem ért egyet a fiskális unió kialakításával kapcsolatos számos kérdésben sem.

Harper - aki korábban élesen bírálta az Európai Uniót a válság megoldásának elodázása miatt - úgy nyilatkozott: bízik benne, hogy az európai vezetők képesek lesznek túllendülni a kihívásokon. "Európa néhány nagyon fontos lépést tett, és tudjuk, hogy továbbiakra van szükség" - mondta.

A német kancellár emellett az EU és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény mielőbbi megkötését sürgette Ottawában. "Amint hazatérek Németországba, gondoskodni fogok róla, hogy a tárgyalások mihamarabb véget érjenek (...) mivel Kanada és Németország meggyőződése, hogy a szabadkereskedelem a gazdasági növekedés legjobb motorja" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők is kértek más országban menedéket

Julian Assange-nál magasabb rangú személyek, volt elnökök, miniszterelnökök is kaptak már menedéket különböző országok nagykövetségein az elmúlt évtizedekben. Tovább olvasom