Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Leselejtezik a német katonák első számú fegyverét

Leselejtezik a német hadsereg (Bundeswehr) katonáinak első számú fegyverét, a G36 gépkarabélyt, mert félrehord.
A gépkarabély jelenlegi változatának "nincs jövője a Bundeswehrben" - mondta Urusula von der Leyen védelmi miniszter szerdán Berlinben, miután zárt ülésen tájékoztatta a parlament (Bundestag) szakbizottságát a lőfegyver körüli ügyekről, amelyek hetek óta hullámokat vetnek a német belpolitikában.

A Bundeswehr több mint 167 ezer G36-ossal rendelkezik, a fegyver a katonák alapfelszerelésének része 1997 óta. A Bundeswehr külföldi küldetésein jelenleg 3 ezer katona használja. Találati pontossága azonban nagy hőterhelés esetén nem megfelelő, vagyis félrehord, amikor a csöve erősen felmelegszik, és ez veszélybe sodorhatja a katonákat. Például Afganisztánban - ahol a Bundeswehr legutóbbi, április közepén kiadott jelentése szerint 820 német katona szolgál - 300 méteres lőtávolságot tekintve 33 százalékkal csökkenhet a fegyver találati pontossága, amikor gyors egymásutánban adnak le lövéseket vele, állapították meg a német sajtóban ismertetett vizsgálatok.

A gyártó, a német Heckler Ú Koch vitatja a védelmi minisztérium megbízásából készített elemzések megállapításait. A tárca viszont végül a fegyver leselejtezése mellett döntött. A minisztérium most azon dolgozik, hogy a katonák minél előbb megfelelő fegyvert kapjanak a G36-os helyett - mondta Ursula von der Leyen újságíróknak. Azt nem zárta ki, hogy az új gépkarabély a G36-os egy módosított konstrukciója lehet.

Több lap szerdán arról írt, hogy a tárcánál már 2012 óta ismert, hogy gond van a fegyver lövéspontosságával. A minisztérium fegyverzetfejlesztésért felelős osztálya súlyosnak ítélte a problémát - idéztek lapok egy 2012 márciusában kelt minisztériumi dokumentumot.

Az ellenzéki pártok élesen bírálták a 2013 végén hivatalba lépett védelmi minisztert, amiért eddig nem foglalkozott a G36-os ügyével, és bírálták a konzervatív CDU-politikus elődjét is, a szintén CDU-s Thomas de Maiziere jelenlegi belügyminisztert is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdogan szerint az Iszlám Állam a muzulmán közösséget elpusztítani képes vírus

A török államfő iraki kollégájával, Fuád Maszúmmal közösen tartott sajtóértekezletén kifejtette ki véleményét. Tovább olvasom