Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kaczynski repülőgépén nem volt robbanás vagy tűz

Nem volt sem tűz, sem robbanás Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépén, amely tavaly április 10-én járt szerencsétlenül Szmolenszk mellett, és a Tu-154-es nem hibásodott meg - jelentette be szerdai moszkvai sajtóértekezletén Tatyjana Anogyina, az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK), a FÁK-államok légügyi hatóságának elnöke.

A katasztrófa közvetlen oka a bizottság jelentése szerint az volt, hogy a személyzet nem tett eleget az orosz földi irányítás ajánlásának, és nem a javasolt tartalék repülőtéren szállt le.
A szerencsétlenség okait vizsgáló műszaki bizottság megállapította: a gépet az indulás előtt Varsóban karbantartották, sem hajtóművei, sem egyes rendszerei nem mondták fel a szolgálatot repülés közben, nem volt sem tűz, sem robbanás, a gépet nem érte kár a levegőben, és nem ütközött semmilyen tárgyba.
Anogyina egyben azt is közölte, hogy a vizsgálat eredményéről szóló jelentést szerdán átadták a lengyel félnek, miután annak tervezetét már tavaly kézbesítették. A dokumentáció 60 kötetet tesz ki.
Kifejtette: a repülőgép előkészítése, valamint a személyzet felkészítése sok kívánnivalót hagyott maga után, s a katasztrófa rendszerszintű okát a személyzet elégtelen felkészültsége és a repülések szervezésének nem megfelelő volta alkotta.
Mint mondta, a válsághelyzet akkor következett be a fedélzeten, amikor a személyzet úgy döntött, hogy nem tér ki a javasolt tartalék repülőtérre. A repülés során ugyanis többször is kapott a lengyel pilóta értesítést arról, hogy az eredetileg kijelölt, Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér körzetében nem megfelelőek az időjárási viszonyok, de nem döntött az útvonal-módosítás mellett. Anogyina azt is elmondta, hogy konkrét hibákat is követett el a legénység.
Kijelentette: a leszállásról hozott döntést orosz és lengyel szakértők szerint befolyásolhatta a lengyel légierő főparancsnokának jelenléte a pilótafülkében egészen a földbe csapódásig, amennyiben az nyomást gyakorolhatott a pilótára a leszállás folytatása mellett. A főparancsnok vérében egyébként 0,6 ezrelék etilalkoholt találtak - tette hozzá.
A MAK vizsgálata ezzel befejeződött, s a gép eredeti fekete dobozait átadják az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottságnak, és a vizsgálat megállapításait közzé fogják tenni.
A Kaczynskit szállító lengyel kormánygép április 10-én, leszállás kísérlete közben zuhant le a sűrű ködben, s a gépen tartózkodó mind a 96 személy életét vesztette. A lengyel államfő magas rangú kísérettel a Szmolenszk közelében fekvő Katinyba (Katyn) tartott, ahol a második világháború idején legyilkolt több ezer lengyel hadifoglyot temettek el. Az ott kialakított emlékhelyen a lengyel elnök részvételével emlékünnepséget akartak tartani a tömegmészárlás 70. évfordulója alkalmából.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2011. január 12. 13:08
    „-es talan az sem egeszen "veletlen" hogy pont KATYN mellett pottyant le az a gep!-(??)-”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák bankok adtak ki legnagyobb arányban devizahitelt Kelet- és Közép-Európában

A többi banknál nagyobb arányban adtak ki devizahiteleket az osztrák bankok Kelet- és… Tovább olvasom