Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Hernádi-ügy - Zágráb nem kért kiadatását, Magyarország nem módosít szerződést

Sem a horvát főügyészség (DORH), sem az igazságügyi minisztérium nem kérte Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a kiadását - közölte a két horvát igazságügyi szerv szóvivője kedden telefonon az MTI megkeresésére; hasonlóan nyilatkoztak a Mol és a magyar igazságügyi minisztérium illetékesei is. Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban leszögezte, a magyar állam nem járul hozzá a Mol és az INA közötti szerződés módosításához
Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a horvát igazságügyi minisztérium és a főügyészség szóvivőit, hogy a Népszabadság kedden azt írta, Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt előzetes kiadatását. A lap több, egymástól független - de meg nem nevezett - forrásból úgy értesült: a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és a később megadandó kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként a Mol-vezért. Az újság szerint ez azt sejteti, hogy egyelőre, legalábbis részben felajánlották az eljárás lefolytatását. A Népszabadság emlékeztetett: horvát lapértesülések szerint Hernádi Zsoltot vesztegetéssel gyanúsítja az ottani ügyészség.

Martina Mihordin, a DORH szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a tárca nem kérte Hernádi Zsolt kiadatását.

Ugyanígy válaszolt az MTI érdeklődésére Vesna Dovranic, a horvát igazságügyi minisztérium szóvivője is. Vesna Dovranic a távirati irodának megerősítette azt is, hogy a kiadatási eljárás lefolytatásában a minisztérium az illetékes szerv.

Előzőleg Pánczél Andrea, a Mol kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, sem a Mol, sem Hernádi Zsolt nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte az elnök-vezérigazgató kiadatását.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kommunikációért felelős államtitkársága pedig az MTI érdeklődésére közölte, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Horvátország a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyével kapcsolatban nem terjesztett elő kiadatási kérelmet, amit az Európai Kiadatási Egyezmény alapján tehetne meg.
Arra a kérdésre, hogy valóban felajánlotta-e a horvát fél, hogy Magyarországon hallgassák ki Hernádi Zsoltot gyanúsítottként, az MTI azt a választ kapta, hogy a KIM-nek erről nincs információja, a jogsegélykérelmeket a Legfőbb Ügyészség kezeli.

Orbán Viktor miniszterelnök - az európai parlamenti elnökségértékelő felszólalását követő - strasbourgi sajtóértekezletén leszögezte: a magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá. Korábban egy horvát lap arról írt, hogy a horvát kormány akár fel is mondhatja a Mol-INA-szerződést.

A magyar kormányfő a Hernádi Zsolt állítólagos horvátországi kiadatásának kérésével kapcsolatos kérdésre azt mondta: "a vádakat ismerjük, nem tekintjük kormányközi kérdésnek, a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata". "Ebbe nem kívánunk beleavatkozni, és ebben semmilyen szerepet sem kívánunk játszani" - jelentette ki.
Orbán Viktor felidézte, a magyar állam 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Molban - miután azt "visszaszereztük" az oroszoktól -, és "a mi határozott tulajdonosi álláspontunk az az, hogy semmilyen szerződésmódosításhoz nem járulunk hozzá, amely a horvát olajtársaság és a magyar olajtársaság között jött létre".

A Vjesnik című zágrábi napilap internetes honlapján június végén megjelentek szerint a horvát kormány esetleg megvizsgálja annak lehetőségét, hogy felmondják a korábbi kormány és a Mol közötti, az INA többségi részesedéséről szóló szerződést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidebb lehet a nyári szünet Franciaországban

A négynapos tanítási hetet is négy és fél naposra bővítenék ki, viszont végre lenne ideje ebédelni is a diákoknak. Tovább olvasom