Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Eljárást kezdeményezett a szlovák államfő ellen az ellenzék

Az alkotmány megsértésére hivatkozva eljárás megindítását indítványozták Ivan Gasparovic szlovák államfő ellen a pozsonyi parlamenti ellenzék pártjai csütörtökön.
Az ellenzéki indítvány végső fokon az államfő leváltását célozza, megtárgyalását 30 napon belül kellene napirendre tűzni a pozsonyi törvényhozásban.

Az ellenzéki pártok - a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a jobboldali Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SDKÚ-DS), a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS), valamint a Most-Híd szlovák-magyar párt - szerint az indítványt az indokolja, hogy Ivan Gasparovic részint másfél éven át késleltette a megválasztott főügyészjelölt, Jozef Centés kinevezését, másrészt nem indokolta meg kielégítően a kinevezés magtagadásáról szóló döntését.

"Az államfő tudatosan az alkotmánnyal ellentétesen cselekedett, azzal a céllal, hogy elodázza a főügyészjelölt kinevezéséről vagy az annak megtagadásáról szóló döntést" - olvasható az ellenzéki pártok indítványában.

Jozef Centés, az Iveta Radicová kabinetje idején megválasztott főügyészjelölt kinevezésének megtagadásáról szóló döntését január másodikán jelentette be az államfő. Ivan Gasparovic a döntést a Centés megválasztásakor felmerült korrupció gyanújával, valamint azzal indokolta, hogy az ügyet azóta túlontúl átszőtték a különböző politikai érdekek.

Az indítványra reagálva, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek adott nyilatkozatában az elnöki szóvivő leszögezte: az államfő az alkotmány alapján és jogköreinek megfelelően cselekedett, a kinevezés megtagadása mellett továbbra is kiáll.

Az ellenzéki indítványról ugyan 30 napon belül tárgyalnia kellene a pozsonyi törvényhozásnak, ám ez nem várható, mivel az indítvány megszavazásához 90 képviselői voksra lenne szükség, az ellenzék pedig csak 67 képviselővel rendelkezik. Robert Fico kormánypártja, a Smer korábban már többször is jelezte: nem támogatja az államfő ellen indítandó eljárást.

Olvasóink írták

  • 1. nils 2013. január 18. 01:42
    „Földet rá(juk)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnézést kért a lóhúsos hamburgerekért a Tesco

Újsághirdetésekben kért elnézést a lóhússal kevert marhahústermékek árusításáért a csütörtöki brit… Tovább olvasom