Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Belső-Mongólia adja majd Kína széntermelésének egynegyedét

Az észak-kínai Belső-Mongólia 2015-ig egymilliárd tonnára növeli széntermelő kapacitását, ezzel az országos termelés egynegyedét fogja adni - közölték helyi illetékesek a hétvégén.

A belső-mongol bányák éves szénkibocsátása a 2002. évi 114,5 millió tonnáról 2009-re 637 millió tonnára emelkedett, s ezzel átvette az addig biztosan vezető - ugyancsak észak-kínai - Sanhszi (Shanxi) tartománytól az elsőséget.

Az idén 700 tonna körül tartja a termelés mértékét a térség - közölték az iparágat felügyelő hivatalnál, kiegészítve azzal, hogy az országos tendenciának megfelelően területükön is bezárják a kisebb bányákat, amelyek éves kibocsátása nem haladja meg a 300 ezer tonnát. Kínában Belső-Mongólia rendelkezik a legnagyobb szénkészlettel, az eddig bizonyított földalatti tartalék meghaladja a 732 milliárd tonnát. Jelentések szerint a térségben a szénbányászathoz kapcsolódó vegyipari beruházásokra is készülnek. Kína gazdasága, energiaellátása - bár az országban lendületes fejlesztések történnek a nukleáris-, a nap- és a szél-energiatermelés területén - hosszú távon is marad a szénre alapozott; jelenleg az elektromos energia több mint 80 százalékát állítják elő vele.

A világon páratlan gazdasági növekedés ára, hogy az ország szénigénye és -fogyasztása rohamosan nő. 2009 első negyedéve és 2010 ugyanazon időszaka között például a szénkibocsátás Kínában 28 százalékkal nőtt. Az éves termelés és felhasználás meghaladja a 3 milliárd tonnát. Szakemberek a tendenciák láttán egyre hangosabban figyelmeztetnek arra, hogy a szénkészletek végesek, Kína növekvő import szükségleteinek hatását fel kell mérni, a környezet érő károk megelőzésére Kínát akár nyugati technológiával kell segíteni.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. július 14. 08:21
    „Szinte csoda, hogy a politikusaink nem innen vetetik a szenet. Ezt még drágábban tudnák eladni a magyar lakosságnak mint Lengyelországból importáltat.
    Magyarországon termelt szenet meg eladják külföldre fillérekért! Igaz valakiknek ez is jó üzlet, hisz a haszonért nem Ők dolgoznak meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar hegymászó halála az északolasz hegyekben

Életét vesztette vasárnap egy magyar hegymászó az olasz Dolomitokban, a Sella-tornyoknál, Bolzano és… Tovább olvasom