Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

A jelenlegi CIA-főnök kerülhet a Pentagon élére

Leon Panetta, a Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a fő esélyes arra, hogy átvegye az év folyamán leköszönő Robert Gates amerikai védelmi miniszter posztját - jelentette csütörtökön egybehangzóan a The Washington Post és a The New York Times.

A két lap - a Fehér Ház által meg nem erősített - információi szerint Panetta helyébe David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka léphet a CIA élén.

A 72 éves Panetta esetleges védelmi miniszterré való kinevezéséről szóló értesülések szépséghibája, hogy - mint azt a The Washington Post írja - a CIA-főnököt erről még nem hivatalosan sem kérdezték meg. Gates a napilap tudomás szerint várhatóan júliusban, az afganisztáni amerikai csapatkivonás megkezdése után köszönhet le jelenlegi posztjáról.

A védelmi miniszter hivatalára esélyes lehet Ray Mabus haditengerészeti miniszter is, aki korábban Mississippi kormányzója és az Egyesült Államok rijádi nagykövete is volt. A jelölt-totóban azonban felmerült annak a lehetősége, hogy John J. Hamre, Bil Clinton védelmi minisztere, Colin Powell, az ifjabbik Bush elnök első külügyminisztere, nyugállományú négycsillagos tábornok, vagy Jack Reed Rhode Island-i demokrata szenátor is átveheti a Pentagon irányítását.

David Petraeus tábornok korábban jelezte, hogy november végéig, az afganisztáni "harci szezon" végéig kíván a posztján maradni. Petraeus a közel-keleti amerikai erők parancsnokaként, majd Afganisztánban kiváló kapcsolatokat épített ki a CIA-val. Megfigyelők szerint a hírszerző ügynökség élére való kinevezésével Washington semlegesíteni tudná a tábornokot, akinek viszonya az elnökkel nem mindig volt felhőtlen. A kormányzatban többen attól tartanak, hogy David Petraeus meg akarja majd pályázni az elnökséget, amit a kitűnő politikai kapcsolatokkal rendelkező katonai parancsnok kategorikusan cáfolt.

Petraeus helyét Afganisztánban jó eséllyel John R. Allen tengerészgyalogos tábornok, a közel-keleti térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) parancsnokhelyettese veszi át, aki már megkezdte saját törzsének szervezését.

Az idén várható távozásoknak köszönhetően Barack Obama elnök átalakíthatja csaknem az egész biztonsági csapatát. Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke szeptemberben tölti ki mandátumát. Petraeus neve ezzel a poszttal kapcsolatban is felmerült, ám legesélyesebb várományos a jelek szerint az eddigi helyettes, James A. Cartwright tengerészgyalogos tábornok, akit Obama kedvenc stratégájaként emlegetnek.

A The New York Times a lehetséges jelöltek között említi még James G. Stavridis tengernagyot, az európai NATO-erők főparancsnokát, valamint Martin E. Dempsey és Norton A. Schwatz tábornokot is. Cartwright helyettesi hivatalát Ray Odierno tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka veheti át.

Amerikának és a világ kapcsolataiban fontos változás lesz, hogy Hillary Clinton külügyminiszter korábban jelezte: csak Obama első ciklusának végéig tölti be posztját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy riói általános iskolában, több halott

Lövöldözni kezdett egy férfi egy Rio de Janeiró-i általános iskolában csütörtökön: tizenkét embert megölt, majd magával is végzett. Tovább olvasom