Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

94 éves auschwitzi kórházi dolgozó ellen emeltek vádat

A vádlott őrmesteri rangban közreműködött a tábor működtetésében. Az SS kórházában dolgozott, így a vád szerint ő is felelős a kivégzettek haláláért. Az egykori őr kilétét nem hozták nyilvánosságra.
Vádat emeltek egy 94 éves, egykor auschwitzban kórházi szolgálatot végző férfi ellen Németországban csaknem négyezer gyilkosságban való részvétel miatt - tudatta hétfőn a schwerini ügyészség.

A testület szóvivője elmondta, hogy az őrizetbe vett férfi 1944-ben az SS kötelékében szolgált Auschwitzban. Stefan Urbanek szerint a vádlott őrmesteri rangban közreműködött a tábor működtetésében - az SS kórházában dolgozott -, így ő is felelős a kivégzettek haláláért.

Az egykori őr kilétét nem hozták nyilvánosságra. A férfi ügyvédje, Peter-Michael Diestel kijelentette, hogy a hatóságoknak nincs bizonyítéka egyetlen olyan "konkrét bűncselekményre" sem, amelyet védence követett volna el.

A német szövetségi ügyészség 2013-ban mintegy harminc, gyaníthatóan hajdani auschwitzi őr letartóztatását javasolta. Ezután a tartományi és városi ügyészségek dolga a gyanúsítottak ellen vizsgálódni, és kellő megalapozottság esetén elrendelni letartóztatásukat.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A nácik által megszállt Lengyelországban fekvő lágerben több mint egymillió embert öltek meg, becslések szerint nagyjából minden harmadik áldozat magyar volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Moszkva újabb termékre vetett ki embargót

Oroszország megtiltott minden sajtimportot Lengyelországból. Kérdés, hogy pontosan miért. Tovább olvasom