Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

9/11: megkezdődtek a megemlékezések

Az Egyesült Államokban megkezdődtek a megemlékezések a 2001 szeptember 11-ei terrortámadások áldozataira. New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ leomlott ikertotnyainak közelében lévő parkban tartották meg az emlékezést.
Az Egyesült Államokban megkezdődtek a megemlékezések a 2001 szeptember 11-ei terrortámadások áldozataira. New Yorkban, a Világkereskedelmi Központ leomlott ikertotnyainak közelében lévő parkban tartották meg az emlékezést. Eközben egy brit NATO-tábornok azt mondta, hogy a világ a hat évvel ezelőtti terrortámadásra adott amerikai válasz miatt is sokkal kevésbé biztonságos, mint korábban.

A New York-i megemlékezés pontosan ugyanakkor kezdődött, amikor hat évvel ezelőtt a Világkereskedelmi Központ egyik felhőkarcolójába becsapódott az egyik eltérített repülőgép. A szertartáson - immár hagyományosan - felolvassák a több mint 2700 ottani áldozat nevét. A névsorolvasók között van idén Hillary Clinton, New York állam szenátora, volt First Lady is.

George Bush elnök idén nem ment el New Yorkba, a megemlékezésre, hanem a washingtoni szertartáson vett részt, ahol elsősorban a Pentagonba csapódott repülőgép hősi halottaira emlékeztek egy perces csenddel.

A pennsylvaniai Shanksville melletti mezőn, ahová a negyedik eltérített repülőgép zuhant, az elkövetkező órákban rendezik meg a megemlékező szertartást.

Eközben újabb videóüzenet került fel a világhálóra az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezérétől. Oszama bin Laden ebben az üzenetben a merényletek egyik résztvevőjét, az egyik eltérített gépet a tornyok egyikébe vezető pilótát méltatja "hősként".

Az évforduló napján akcióba léptek a terroristák is: Pakisztánban két öngyilkos merénylő megölt összesen 17 embert. Pokolgépet fedeztek fel és hatástalanítottak a török fővárosban és merénylet-veszély miatt lezártak egy németországi katonai repülőteret is.

Ugyanakkor egy brit tábornok úgy nyilatkozott, hogy "ma a világ sokkal kevésbé biztonságos, mint hat évvel ezelőtt, elsősorban a terrortámadásra adott amerikai válasz miatt". Sir Michael Rose tábornok, aki a kilencvenes években a boszniaiNATO-haderő parancsnoka volt, a Daily Mail című brit lapnak úgy fogalmazott, hogy "a terrorizmus elleni háború nagyszerűen indult, de aztán, a tálibok afganisztáni tönkreverését követően rossz irányba fordult". A tábornok szerint "Bush amerikai elnök, kapkodva és tudatlanul, Irakra fordította figyelmét" ahelyett, hogy Afganisztánban civilekkel és civil eszközökkel szilárdította volna meg a helyzetet. Így most a helyzet nemcsak Afganisztánban és Irakban rossz és bizonytalan, hanem a világban is, véli a brit tábornok.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2008. június 08. 17:12
    „"Ugyanakkor egy brit tábornok úgy nyilatkozott, hogy "ma a világ sokkal kevésbé biztonságos, mint hat évvel ezelőtt, elsősorban a terrortámadásra adott amerikai válasz miatt"."
    Sajnos ez van! Az USA világuralmi törekvéseit vissza kellene szotítani, hogy nagyobb biztonságban legyünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét év száműzetés után visszatért Pakisztán ex-kormányfője

Leszállt Pakisztán fővárosában a hét éve száműzetésben élő Navaz Sarif egykori kormányfőt szállító… Tovább olvasom