Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

90 év börtönre ítélték a Las Vegas-i magyar lövöldözőt

Kilencven év börtönre ítélték a Las Vegas-i magyar lövöldözőt; az 53 éves Steven Francis Zegrean (Zegreán István) az ítélethozatal előtt bocsánatot kért áldozataitól.

Zegreán 2007. július 6-án egy Las Vegas-i kaszinóban tüzet nyitott a játékteremben tartózkodókra; négy embert sebesített meg, de egyiküket sem súlyosan. "Őszintén sajnálom, amit tettem (...) könyörüljenek" - mondta a bíró előtt magyar akcentussal az elítélt, akinek legalább 24 évet kell letöltenie büntetéséből, addig nem helyezhető feltételesen szabadlábra. Egy nevadai esküdtszék júliusban az ellene szóló 52 vádpontból 51-ben bűnösnek mondta ki a Las Vegas-i ámokfutót.

Az Egyesült Államokban élő Steven Francis Zegrean volt szobafestő korábban elvesztette állását, kétszer elvált, utolsó dollárjait pedig szerencsejátékon verte el a kaszinóvárosban. 2007. július 6-án ittasan, hosszú kabátja alatt egy 9 milliméteres pisztollyal, tömérdek lőszerrel a zsebeiben bement a New York-New York kaszinóba, mintegy két órát eltöltött az egyik étkezőben, majd egy galériáról tüzet nyitott a játékteremben tartózkodókra.

Amikor fegyvere elakadt, egy szolgálaton kívüli katona lefogta, majd mások is segítettek ártalmatlanná tenni. Az ügyvédek és a védelem egyetlen tanúja, egy pszichológus szerint a férfi tettét az vezérelte, hogy végső kétségbeesésében öngyilkosságot akart elkövetni, magára akarta vonni a figyelmet, és abban reménykedett, hogy a rendőrök lelövik. Maga az ámokfutó korábban azt mondta tettéről, "segélykiáltás volt (...), hogy véget vessek az életemnek". A hétfői ítélethozatalkor azt mondta, csak remélni tudja, hogy az emberek megkönyörülnek rajta. Ravi Bawa ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabását kérte. Szerinte a férfi maximális büntetést érdemel, mivel tömegmészárlást akart végrehajtani, "azért ment oda, hogy 200-nál is több embert megöljön".

Az ügyész a coloradói Columbine Gimnáziumban történt 1999-es, 14 halottat követelő és a Virginia Egyetemen végrehajtott 2007-es vérengzéshez hasonlította az esetet, utóbbinak 33 halottja volt.

Emlékeztetett arra, hogy Zegrean zsebeiben 249 töltény volt, amikor lefogták. Az elítélt ügyvédje közölte, hogy túlzónak és félrevezetőnek tartja ezeket a hasonlatokat. Szerinte védencét nem a gyűlölet vezérelte, és nincs bizonyíték arra, hogy az emberekre célzott, amikor lövöldözni kezdett. Zegrean állítólag meg is kérdezte az első rendőrtisztet, aki kihallgatta, hogy megsérült-e valaki? Az ügyvéd azt mondta, megfellebbezik az ítéletet.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. október 21. 11:55
    „LESSZ-VIGASZ majd, ha felépül Bezenyén! Itt fog a lövöldözés folytatódni!”
  • 1. LiamDevlin 2009. október 20. 23:40
    „Megérdemli, akár magyar, akár nem!
    Ez egy hulladék...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes gőzzel üzemel a VW oroszországi gyára

Keddtől teljes gőzzel üzemel a Volkswagen oroszországi gyára, miután a kalugai üzemben ezentúl az… Tovább olvasom